Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Pandemiaan varautumista suunnittelevan työryhmän väliraportti valmis

Sosiaali- ja terveysministeriö
2.12.2005 12.07
Tiedote 541/2005

Pandemiaan varautumista suunnitteleva työryhmä jätti väliraporttinsa 2. joulukuuta 2005. Ryhmän loppuraportti valmistuu ensi vuoden helmikuun lopussa.

Työryhmä korostaa, että influenssapandemiaan varautuminen ei ole yksin terveydenhuollon asia. Jos influenssapandemia syntyy, se koskettaa syvältä koko yhteiskuntaa. Pelkästään taloudelliset menetykset olisivat valtavat. Paljon pienempi sars-epidemia, jossa sairastuneita oli koko maailmassa noin 8000, aiheutti 60 miljardin dollarin menetykset Kaakkois-Aasian maiden kansantaloudelle.

Työryhmä suosittelee, että kaikki ministeriöt huolehtivat siitä, että niiden hallinnonalan valtakunnalliset, alueelliset ja paikalliset valmiussuunnitelmat ovat ajan tasalla, ja varautumistoimenpiteille on olemassa taloudelliset, juridiset ja muut edellytykset. Pandemiatyöryhmän väliraportti ja helmikuussa valmistuva loppuraportti luovat pohjaa suunnitelmien laatimiselle.

Pandemiatyöryhmän väliraportissa tarkastellaan influenssaviruksen aiheuttamaa tautiuhkaa, mahdollisen pandemian vaikutuksia, kansainvälistä ja Suomessa jo toteutettua varautumista sekä toimintaa mahdollisen pandemian aikana. Työryhmä luo katsauksen lääke- ja rokotepolitiikkaan sekä piirtää alustavia suuntaviivoja terveydenhuollon toiminnasta pandemiatilanteessa.

Sosiaali- ja terveysministeriö asetti tämän vuoden huhtikuussa työryhmän laatimaan pandemiasuunnitelman, jonka avulla voidaan parantaa Suomen varautumista pandemiatilanteeseen, ehkäistä ja rajoittaa pandemian aiheuttamia haittoja väestössä ja turvata yhteiskunnan toimintojen mahdollisimman hyvä jatkuvuus pandemian aikana.

Työryhmän puheenjohtajana toimii lääkintöneuvos Merja Saarinen sosiaali- ja terveysministeriöstä. Työryhmän asettamiskirje ja jäsenet löytyvät Valtioneuvoston hankerekisteristä http://hare.vn.fi.

Lisätietoja:

Lääkintöneuvos Merja Saarinen, STM, puh. 09-160 74030 (2.12. klo 15 jälkeen)

Johtaja Tapani Melkas, STM, puh. 09-160 73886 (2.12. klo 15 jälkeen)

Tutkimusprofessori Petri Ruutu, KTL, puh. 09-4744 8670

Tutkimusprofessori Tapani Hovi, KTL, puh. 09-160 4744 8321

Eläinlääkintöylitarkastaja Sirpa Kiviruusu, MMM, puh. 09-160 52874

>> Väliraportti, rtf

Sivun alkuun