Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Osakuntoutusraha helpottamaan työn ja kuntoutuksen yhdistämistä

Sosiaali- ja terveysministeriö
16.10.2014 10.32
Tiedote -

Kuntoutuja voisi jatkossa saada osakuntoutusrahaa niiltä kuntoutuspäiviltä, joina hän työskentelee osapäiväisesti kuntoutuksen ohessa. Osakuntoutusrahan määrä olisi puolet kokopäiväisen kuntoutusrahan määrästä.

Saadakseen osakuntoutusrahaa, kuntoutuja voisi työskennellä enintään 60 prosenttia normaalista työajastaan. Osakuntoutusrahaa maksettaisiin vain palkkatyössä tai yrittäjänä työskenteleville. Jos kuntoutuja ei ole ansiotyössä, hänen kuntoutuksen aikainen toimeentulonsa turvattaisiin jatkossakin kokopäiväisellä kuntoutusrahalla.

Uudistuksella tuettaisiin kuntoutuksen kehitystä avomuotoisempaan ja kevyempään suuntaan. Kuntoutus on tärkeää tuoda lähelle kuntoutujan arkielämää, työtä ja elinympäristöä. Osakuntoutusraha mahdollistaisi aiempaa joustavamman kuntoutuksen ja tukisi työssäkäyntiä myös kuntoutuksen aikana. Osakuntoutusrahan käyttöönottoa ehdotti vuonna 2013 sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä, joka kartoitti osatyökykyisten työllistymisen lainsäädännöllisiä esteitä.

Kelan maksamalla kuntoutusrahalla turvataan kuntoutujan toimeentulo kuntoutuksen ajalta silloin, kun kuntoutus estää työskentelyn. Kuntoutuksen tavoitteena tulee olla työelämässä pysyminen, työelämään palaaminen tai työelämään pääsy.

Hallitus antoi asiaa koskevan esityksen eduskunnalle torstaina 16. lokakuuta. Esitys liittyy valtion vuoden 2015 talousarvioesitykseen. Lain on tarkoitus tulla voimaan1.10.2015.

Lisätietoja

neuvotteleva virkamies Pekka Humalto, p. 02951 63193, [email protected]Muualla palvelussamme

Kuntoutus

Sivun alkuun