Hyppää sisältöön
Media

Ministerit Räty ja Huovinen: Perusturvaan tehdyt parannuksetnäkyvät

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 26.2.2015 10.04
Tiedote

"Perusturvan kokonaisarviointi osoittaa, että perusturvaan tällä hallituskaudella tehdyt parannukset todella näkyvät perusturvan tason kohenemisena. Huolestuttavaa on se, että perusturvan varassa elävien suomalaisten osuus väestöstä on viime vuosina hieman noussut", toteavat sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty ja peruspalveluministeri Susanna Huovinen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) julkisti tänään 26.2. kokonaisarvion perusturvan riittävyydestä. Perusturvan taso on kohentunut useiden tällä hallituskaudella tehtyjen muutosten ansiosta. Työttömyysturvan peruspäivärahaa ja työmarkkinatukea nostettiin noin sadalla eurolla vuoden 2012 alusta eivätkä puolison tulot enää vaikuta työmarkkinatuen määrään. Lisäksi työttömyysturvassa on otettu käyttöön suojaosa, jonka ansiosta työtön voi ansaita 300 euroa kuukaudessa ilman vaikutusta työttömyysturvaan.

"Työttömyysturvan suojaosa on osoittautunut erityisen hyväksi uudistukseksi. Kelan tilastojen mukaan tuhannet ihmiset ovat hyödyntäneet mahdollisuuden tehdä hieman töitä työttömyysturvan alenematta. Erityisesti perusturvan varassa olevien työttömien osa-aikatyö on lisääntynyt sen jälkeen, kun uudistus tuli voimaan", ministeri Räty kertoo.

Vastaava 300 euron suojaosa tulee käyttöön myös asumistuessa ensi syyskuussa. Kaikkein heikoimmassa asemassa olevien suomalaisten tilannetta helpotettiin toimeentulotuen perusosan tasokorotuksella, joka nosti toimeentulotukia vuoden 2012 alusta.

"Toimeentulotuen tasokorotuksen lisäksi pienituloisten asemaan tehtiin toinenkin pysyvä parannus. Lakia on muutettu siten, että toimeentulotukea saavien on mahdollista hankkia pieni määrä ansiotuloja ilman että tulot leikkaavat tuen määrää. Tavoitteena on parantaa toimeentulotukea saavien työssäkäyvien asemaa, sekä tehdä pienten ansiotulojen hankinnasta entistä mielekkäämpää. Jatkossa tämä ansiotulovähennys on tulonsaajakohtainen eikä kotitalouskohtainen, kuten nykyisin", ministeri Huovinen sanoo.

"THL:n perusteellinen arviointiraportti antaa hyvät eväät seuraavalle hallitukselle päättää perusturvan kehittämisestä", ministerit toteavat.

Sosiaali- ja terveysministeriö teettää lakisääteisen kokonaisarvion perusturvan riittävyydestä joka neljäs vuosi ennen eduskuntavaaleja. Ensimmäinen perusturvan riittävyyden arviointiraportti julkaistiin 2011.

Lisätietoja

ministeri Rädyn valtiosihteeri Pia Pohja, p. 040 5457285 
ministeri Huovisen valtiosihteeri Ulla-Maija Rajakangas, p. 0400 374164Muualla verkossa

Perusturvan riittävyyden arviointiraportti 2011-2015 (THL)

Perusturvan taso on kohentunut, mutta on edelleen matala (THL:n tiedote 26.2.2015) 

Sivun alkuun