Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Mönkäre: Veteraanien laitospainoitteista kuntoutusta uudistettava

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 12.10.2004 13.00
Puhe -

Sotainvalidien ja rintamaveteraanien aseman kohentaminen on seurannut veteraani-ikäluokkien elinkaarta. Muutama vuosikymmen sitten paine kohdistui varhaiseläke- ja erityiseläkejärjestelmien kehittämiseen, sen jälkeen asumiseen ja kuntoutukseen. Myöhemmässä vaiheessa tulivat kuvaan mukaan ulkomaalaisten vapaaehtoisten aseman parantaminen sekä sotaan välittömästi liittyneissä tehtävissä toimineiden kuntoutus. Veteraanien ikääntymisen myötä entistä keskeisempään asemaan on noussut toimintakyvyn tukeminen, sanoi sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre rintamaveteraaniasiain neuvottelukunnan 25-vuotisjuhlaseminaarissa tiistaina 12. lokakuuta Helsingissä.

Veteraanien itsenäisen toimintakyvyn tukemisen kannalta on nyt menossa vaativin vaihe. Kotona selviytymisen turvaaminen mahdollisimman pitkään edellyttää monipuolisia tukitoimia, veteraanien erityisetuuksien ja kunnallisen sosiaali- ja terveydenhuollon välistä hyvää yhteistyötä sekä ennalta ehkäisevää otetta. Suomessa veteraanien kuntoutus on perinteiseesti hoidettu hyvin laitospainotteisesti. Nyt toimintamalli on tarkoitus muuttaa sellaiseksi, että kuntoutus tapahtuisi kotiympäristössä tai avokuntoutuksena. Monissa kunnissa on päästy kuntoutuksen säännönmukaisuuteen, kun veteraanikuntoutus on yhdistetty sosiaali- ja terveyshuollon toimintaan. Vain kuntatason päätöksin voidaan avokuntoutuksen osuutta selvästi vahvistaa, sanoi ministeri Mönkäre.

Valtioneuvoston tämän vuoden elokuussa sopima veteraanipaketti linjaa hallituksen veteraanipolitiikan painotukset vuosille 2004-2007. Hallituksen päätöksen mukaan veteraanimäärärahoja lisätään vuonna 2005 yhteensä noin 21 miljoonalla eurolla. Kaikkiaan veteraanien erityisetuuksiin käytetään valtion budjetin kautta vuonna 2005 noin 460 miljoonaa euroa, joka on hieman vähemmän kuin tänä vuonna. Veteraania kohden laskettuna keskimääräinen etuus nousee.

Sivun alkuun