Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Ministeri Mönkäre: Samapalkkaisuus saavutettavissa

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 27.8.2004 8.30
Puhe -

Samapalkkaisuuteen ei päästä yhdellä tempulla vaan tarvitaan monia eri toimenpiteitä. Selvityshenkilö Tuulikki Petäjäniemen yhdessä työmarkkinaosapuolten kanssa laatima raportti samapalkkaisuusohjelman rakentamisen edellytyksistä antaa hyvän lähtökohdan, kun samapalkkaisuusohjelmaa lähdetään käytännössä laatimaan, sanoi sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre puheessaan perjantaina 27.8.

Petäjäniemen selvityksessä on johdonmukaisesti käyty läpi miesten ja naisten välisten palkkaerojen syitä, palkan eri osien vaikutusta samapalkkaisuuteen sekä listattu laajasti keinoja, joilla samapalkkaisuuteen voidaan päästä. Raportissa on selkeästi tarkasteltu palkanmuodostusta ja syitä palkkauksen epätasa-arvoon. Selvitystyö avaa uusia mahdollisuuksia poistaa sukupuolten välisiä palkkaeroja, kiitteli ministeri Mönkäre.

Työmarkkinaosapuolten kanssa on edellytyksiä sopia toimenpiteistä, joilla samapalkkaisuutta voidaan edistää, ministeri arvioi. Myös valtion tulee työnantajana kiinnittää erityistä huomiota samapalkkaisuuteen. Palkkaeroja voidaan poistaa purkamalla työelämän jakautumista naisten ja miesten aloihin, edistämälläsamapalkkaisuutta tulopoliittisilla ratkaisuilla ja työehtosopimuksilla sekä muutoinkin työmarkkinaosapuolten yhteisillä toimilla. Uudistuva tasa-arvolaki puolestaan antaa työpaikkatasolla uusia mahdollisuuksia ja velvoitteita perusteettomien palkkaerojen poistamiseen.

Sivun alkuun