Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Mönkäre köyhyyden ja syrjäytymisen ehkäisemisestä

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 27.8.2005 9.00
Puhe -

Hallitukset toimenpiteet pienituloisimpien toimeentulon parantamiseksi valmisteltiin huolellisesti, sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre totesi puhuessaan lauantaina 27. elokuuta Joensuussa. Päätökset pohjautuvat asiantuntijoiden arvioon, ja niiden takana on laaja poliittinen yksimielisyys. Lähes vuoden ajan sosiaalipolitiikan asiantuntijat, ministeriöiden virkamiehet ja asiaan liittyvät ministerit työstivät elokuun budjettiriiheen yhteistä näkemystä siitä, millä toimenpiteillä välittömästi ja parhaiten autettaisiin kaikkein heikommassa asemassa olevia. Hallitus päätti yksimielisesti monipuolisesta paketista, joka kohdentuu hyvin kaikkein suurimpaan tarpeeseen.

Lapset, nuoret, pitkäaikaistyöttömät ja pienituloiset eläkeläiset tarvitsevat nyt ensisijaisia toimia, ministeri Mönkäre tähdensi. Laman jälkeen tuloerot ovat kasvaneet. Yksinhuoltaja- ja monilapsisten perheiden toimeentulo on vaikeutunut. Suurin yksittäinen syy köyhyyteen ja syrjäytymiseen on kuitenkin pitkäaikaistyöttömyys.

Toimeentulotuki ja asumistuki ovat vähävaraisimmille kotitalouksille kohdistuvia etuuksia. Asumisen 7 prosentin omavastuun poistaminen toimeentulotuesta onkin parasta kriisiapua, joka ensi vuonna toteutetaan. Tämä apu kohdentuu suoraan yksinhuoltaja- ja lapsiperheisiin sekä pitkäaikaistyöttömiin.

Työstä syrjäytyminen johtaa pysyvään köyhyyskierteeseen. Siksi pitää poistaa loukkuja, jotka vaikeuttavat työn vastaanottamista. Lisäksi pitkäaikaistyöttömät saavat oikeuden päihdekuntoutukseen. Työhön paluuta tukee se, että kun yli vuoden työttömänä ollut ottaa vastaan työn, hänelle myönnettyä asumistukea ei leikata kolmeen kuukauteen.

Pelkällä kansaneläkkeellä elävien toimeentulo on niukkaa. Tämän vuoden maaliskuussa tehty 7 euron kansaneläkkeen tasokorotus saa ensi vuonna jatkokseen 5 euron korotuksen, jolla kompensoidaan matalaa indeksikorotusta. Työkeskuksissa työskentelevät saavat verottomaan työosuusrahaansa korotuksen 9 eurosta 12 euroon. Joukossa on kehitysvammaisia ja mielenterveyskuntoutujia, joilla valtaosalla on tulonaan pelkkä kansaneläke.

Köyhyyden ehkäisemisessä keskeistä on huolehtia koulupudokkaiden palauttamisesta työhön tai opintielle, Mönkäre painotti. Nuorten työpajatoiminta vakinaistetaan ja Omakymppi-ohjelma tukee paluuta takaisin koulutukseen. Vapautuvien vankien paluuta yhteiskuntaan tuetaan myös erityisin tukitoimin.

Sivun alkuun