Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Ministeri Mönkäre Aasian katastrofista

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 30.12.2004 13.20
Tiedote 454/2004

Sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre kiinnittää huomiota Kaakkois-Aasian katastrofin uhrien omaisten ja kriisistä selviytyneiden henkiseen tukeen. Suomen Punainen Risti, Mielenterveysseura ja terveydenhuolto, erityisesti Helsingin yliopistollinen keskussairaala, ovat järjestäneet kiitettävästi katastrofin jälkeistä välitöntä kriisipalvelua, mutta uhrien omaisilla vaikeimmat ajat ovat vielä edessäpäin. Ihmiset tajuavat rakkaidensa menetyksen lopullisuuden vähitellen ja kaikkein vaikeinta on heillä, joiden omaisia ei koskaan löydetä. Katastrofista selvinneet kärsivät pitkään psyykkisistä traumoista, jotka voivat oireilla myös fyysisinä sairauksina.

Tässä tilanteessa terveyskeskusten ja sairaanhoitopiirien on huolehdittava siitä, että psykososiaalista apua on tarvitsijoille tarjolla riittävästi ja tarpeeksi kauan. Apua voidaan tarvita kuukausien ajan. Sairaaloiden ja terveyskeskusten valmiussuunnitelmiin sisältyvät suunnitelmat myös henkisen avun järjestämisestä ja nyt on varmistuttava siitä, että suunnitelmat pystytään toteuttamaan, Mönkäre sanoo.

Ministeri haluaa kiittää myös tiedotusvälineitä, jotka ovat koko ajan toistaneet tietoa puhelinnumeroista, joista ihmiset saavat henkistä tukea.

Sivun alkuun