Hyppää sisältöön
Media

Millaisessa Suomessa sinä haluaisit elää?

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 12.3.2013 11.19
Tiedote -

Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tiedottavat

Mitä palveluja yhteiskunnan kuuluisi verovaroin tarjota kansalaisille? Pitäisikö ihmisten varautua vapaaehtoisesti maksamaan enemmän omasta hoidostaan? Mihin yhteiskunnan pitäisi satsata, jotta Suomi olisi tulevaisuudessakin hyvä paikka elää?

Sosiaali- ja terveysministeriön sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkossa avaamalle kansalaisfoorumille kootaan sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikon asettaman ja professori Marja Vaaraman johtaman asiantuntijaryhmän ehdotuksia siitä, miten Suomi turvaisi kaikenikäisten hyvinvoinnin tulevaisuudessakin. Kaikille avoin foorumi odottaa nyt suomalaisten kommentteja ja omia ehdotuksia!

"Toivon, että saamme uusia ideoita ja tukea tähän työhön. Kaikki kokemukset ja näkemykset ovat tärkeitä. Nyt meillä on tilaisuus yhdessä miettiä, millaisen tulevaisuuden itsellemme haluamme rakentaa," sanoo ministeri Risikko.

Myös professori Vaarama korostaa, että asiantuntijoiden näkemysten lisäksi mukaan tulee saada ihmisten omat kokemukset arjen hyvinvoinnista, palveluista, luottamuksesta yhteiskuntaan ja siitä, miten asioita on mahdollista parantaa.

Suomi ikääntyy ja muuttuu

Suomi ikääntyy vauhdilla. Suurten ikäluokkien eli sodan jälkeen vuosina 1946-1949 syntyneiden jäädessä pois työelämästä eläkeläisten suhteellinen osuus väestöstä kasvaa. Vastaavasti nuorten osuus pienenee alhaisen syntyvyyden vuoksi.

Väestön ikääntyminen muuttaa yhteiskuntaa monella eri tavalla ja tasolla. Se vaikuttaa esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalvelujen sisältöön sekä sosiaaliturvan rahoitukseen, asuntopolitiikkaan, yhdyskunta- ja liikennesuunnitteluun sekä koulutuspolitiikkaan.

Yhteiskuntaa on kehitettävä niin, että se pystyy sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävällä tavalla turvaamaan kaikenikäisten hyvinvoinnin tulevaisuudessakin.

Miten sinä kehittäisit Suomea, millaiset terveiset haluaisit lähettää päättäjille?

Aiheita on paljon - opiskelu, työ, toimeentulo, osallistuminen, palvelut - mutta työryhmän ehdotukset ovat yhtä lähellä arkea kuin elämä itse.

Kaikenikäisten Suomi -kansalaisfoorumi

Lisätietoja

Professori, ylijohtaja Marja Vaarama, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, p. 029 524 6004, [email protected]

 Muualla verkossa

Kaikenikäisten Suomi -työryhmä

Sivun alkuun