Helsingin julistus loi lääketieteelliselle tutkimukselle yhteiset eettiset periaatteet
Maailman lääkäriliitto WMA hyväksyi vuonna 1964 Helsingissä pidetyssä yleiskokouksessaan ne eettiset periaatteet, joita on noudatettava lääketieteellisessä tutkimuksessa kaikkialla maailmassa. Periaatteet nimettiin kokouspaikan mukaan Helsingin julistukseksi.
Helsingin julistuksen 50-vuotisjuhlia vietettiin 11.11.2014 Helsingissä. Yksi tilaisuuden puhujista oli sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty, joka on itsekin lääkäri.
"Helsingin julistus on mahdollistanut eettisen potilastutkimuksen kehittymisen. Se tarjoaa eettisen perustan, jonka mukaan kansainväliset sopimukset ja kansalliset lait laaditaan", sanoi ministeri Räty.
Ministeri Räty pohti puheessaan lääkärin etiikan ja poliittisen päätöksenteon suhdetta.
"Saattaa kuulostaa siltä, että lääketieteen etiikalla ja poliittisella päätöksenteolla ei ole mitään yhteistä. Mielestäni niillä kuitenkin on: kumpikin perustuu arvoihin ja molempien tarkoitus on parantaa kansalaisten elämää. Lääketieteen etiikan pääperiaatteita voidaan soveltaa myös poliittiseen päätöksentekoon. "
"Aina nämä periaatteet eivät kuitenkaan politiikassa toteudu. Siihen on monta syytä. Politiikka on yhteisten asioiden hoitamista, mutta siinä on otettava huomioon monta eri näkökulmaa ja mielipidettä. Kompromisseja on tehtävä koko ajan, ja oman haasteensa asettaa tiukka taloudellinen tilanne",sanoi Räty.
"Elämän kunnioittaminen, ihmisarvon kunnioittaminen, itsemääräämisoikeus, hoitaminen, oikeudenmukaisuus ja hyödyn maksimointi - lääketieteen etiikan kuusi pääperiaatetta - ovat kuitenkin arvoja, joita noudattamalla on mahdollista tehdä eettisesti kestäviä päätöksiä sekä lääketieteessä että poliittisessa päätöksenteossa", muistutti Räty.
Helsingin julistusta on sen hyväksymisen jälkeen päivitetty useaan otteeseen, koska lääketiede kehittyy nopeasti ja jatkuvasti nousee uusia eettisiä haasteita, joihin on vastattava.
LisätietojaErityisavustaja Ville Sipiläinen, p. 040 761 1558