Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

AKE vastaa traktoreiden EY-tyyppihyväksynnästä

Sosiaali- ja terveysministeriö
19.5.2005 11.30
Tiedote -

Ajoneuvohallintokeskus AKE vastaa traktoreiden EY-tyyppihyväksynnästä heinäkuun alusta. Muutos on luonteva, koska traktoreiden teknisissä vaatimuksissa ja tyyppihyväksyntämenettelyssä on paljon yhteistä muiden ajoneuvojen kanssa. Ajoneuvohallintokeskus vastaa jo nyt traktoreiden kansallisista tyyppihyväksynnöistä. Sosiaali- ja terveysministeriön työsuojeluosasto valvoo edelleen traktoreiden käytön työturvallisuutta. Hallitus päätti asiaa koskevan valtioneuvoston asetuksen sisällöstä torstaina 19. toukokuuta.

EY-tyyppihyväksyntä tulee pakolliseksi uusille T1-, T2- ja T3 -luokkiin kuuluville traktorityypeille 1.7.2005. Näille luokille ei siis voi enää heinäkuun alusta alkaen myöntää kansallista hyväksyntää. Kaikkien ensi kertaa käyttöön otettavien T1 – T3 luokkien traktoreiden pitää olla tämän asetuksen mukaisesti hyväksyttyjä 1.7.2009. Traktorin valmistaja tai tämän valtuuttama edustaja vastaa tyyppihyväksynnän hakemisesta. EY-tyyppihyväksynnän etu on, että yhdessä EU-maassa myönnetty tyyppihyväksyntä pätee koko EU:n alueella eikä erillisiä kansallisia tyyppihyväksyntämenettelyjä enää tarvita. Myös käytettyjen traktorien maahantuonti EU:n sisällä helpottuu, kun vaatimukset ovat kaikissa jäsenmaissa samat.

EY-tyyppihyväksynnän piiriin kuuluvat traktorit ovat pyörillä liikkuvia ja niiden suurin rakenteellinen nopeus on enintään40 km/h. Maataloustraktorit kuuluvat useimmiten luokkaan T1, luokkiin T2 ja T3 kuuluvat traktorit ovat mitoiltaan tai massoiltaan T1-luokkaa pienempiä.

Telaketjuin liikkuvat ja ohjattavat traktorit kuuluvat C-luokkaan. C-luokan traktorit eivät toistaiseksi sisälly traktoreiden tyyppihyväksyntädirektiiviin, vaan niille myönnetään tarvittaessa kansallinen tyyppihyväksyntä. Myös liikennetraktori, jonka suurin rakenteellinen nopeus on enintään 50 km/h, säilyy edelleen kansallisena ajoneuvoluokkana. Liikennetraktorille vaaditaan edelleen aina rekisteröintikatsastus, vaikka se olisikin kansallisesti tyyppihyväksytty.

Asetus ei koske vanhoja koneita, joten ne voidaan käyttää loppuun.

Lisätietoja:

Kehityspäällikkö Markus Pyykkönen, sosiaali- ja terveysministeriö, puh (09) 160 73132, [email protected] (myös ruotsinkieliset tiedustelut).

Ylitarkastaja Mikko Örn, sosiaali- ja terveysministeriö, puh. (09) 160 72539,
[email protected]

Ylitarkastaja Timo Kärkkäinen, Ajoneuvohallintokeskus, puh. (09) 6185 3380,
[email protected]

Sivun alkuun