Valtavirtaistaminen
Sukupuolinäkökulman valtavirtaistaminen on tasa-arvon edistämisen yksi strategia ja tarkoittaa sitä, että sukupuolinäkökulma otetaan huomioon kaikessa päätöksenteossa. Tämä edellyttää toimenpiteiden ja päätösten vaikutusten arviointianaisten ja miesten kannalta.
Tasa-arvolaki ja hallituksen tasa-arvo-ohjelma velvoittavat viranomaisia suunnittelemaan omaa toimintaansa sukupuolinäkökulman valtavirtaistamiseksi.
Viranomaisten tehtävänä on
- selvittää etukäteen toimenpiteiden ja päätösten vaikutukset naisten ja miesten kannalta
- estää välitön ja välillinen sukupuolisyrjintä
- edistää aktiivisesti sukupuolten tasa-arvoa.
Sukupuolinäkökulman huomioon ottaminen on osa normaalia virkatyötä ja hyvää asioiden valmistelua.
Sukupuolisilmälasit-hankkeessa tuotettu aineisto opastaa sukupuolinäkökulman valtavirtaistamiseen ja sukupuolivaikutusten arviointiin käytännössä.
Valtavirtaistamisen sanasto
Sukupuolten välinen tasa-arvo
Sukupuolten välisellä tasa-arvolla tarkoitetaan sitä, että naisilla ja miehillä on yhtäläiset oikeudet, velvollisuudet ja mahdollisuudet toteuttaa itseään ja osallistua yhteiskunnalliseen toimintaan. Tasa-arvolain tarkoitus on estää sukupuoleen perustuva syrjintä ja edistää naisten ja miesten välistä tasa-arvoa.
Sukupuolinäkökulman valtavirtaistaminen
Sukupuolinäkökulman valtavirtaistaminen on strategia, jonka avulla sukupuolinäkökulma ja tasa-arvon edistämisen tavoite sisällytetään kaikkeen toimintaan. Se, miten asia koskee naisia ja miehiä (sukupuolinäkökulma), otetaan huomioon kaikessa toiminnassa (valtavirtaistaminen).
Sukupuolivaikutusten arviointi
Sukupuolivaikutusten arviointi (suvaus) tarkoittaa sitä, että toimenpiteen vaikutuksia arvioidaan sekä naisten että miesten kannalta. Tavoitteena on ehkäistä sukupuolten kannalta ei-toivotut vaikutukset ja lisätä sukupuolten välistä tasa-arvoa.
Sukupuoli
Sukupuolella voidaan tarkoittaa fyysisen sukupuolen lisäksi esimerkiksi sukupuolirooleja, naiseuden ja mieheyden sosiaalisiamerkityksiä, sukupuolista käyttäytymistä tai yksilön sukupuoli-identiteettiä.
Sukupuolten välisestä tasa-arvosta puhuttaessa on syytä muistaa,että se on tilastollista kahtiajakoa monimuotoisempi käsite ja että eri väestöryhmiin kuuluvien naisten ja miesten olosuhteet ja tarpeet eroavat toisistaan.
Lisätietoja
Annamari Asikainen, erityisasiantuntija
STM, Työ- ja tasa-arvo-osasto / TTO, Tasa-arvoyksikkö / TASY Puhelin:0295163232 etunimi.sukunimi@stm.fi
Hanna Onwen-Huma, erityisasiantuntija
STM, Työ- ja tasa-arvo-osasto / TTO, Tasa-arvoyksikkö / TASY Puhelin:0295163233 etunimi.sukunimi@stm.fi