Hyppää sisältöön
Media

Kuntainfo: Kunnan tartuntatautilääkäri on avainasemassa koronaviruspandemian vastaisessa työssä

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 2.6.2020 15.27
Uutinen

Sosiaali- ja terveysministeriö on lähettänyt kuntiin ja kuntayhtymiin täsmentävää ohjeistusta karanteeni- ja eristämispäätösten tekemiseen koronavirusepidemiassa.

Vaikka uuden koronaviruksen aiheuttaman epidemian kasvuvauhti on Suomessa hidastunut, tartunnan saaneita löytyy edelleen. On mahdollista, että paikoitellen usea henkilö altistuu virukselle ja syntyy rypäsmäisiä tautikertymiä.

On tärkeää, että kunnissa on riittävästi tartuntataudeista vastaavia lääkäreitä. He ja sairaanhoitopiirien tartuntataudeista vastaavat lääkärit ovat avainasemassa tartuntojen vastaisessa työssä.

Karanteeni- ja eristämispäätösten tekeminen on olennaista tartuntojen leviämisen estämiseksi. Se on tärkeää myös karanteenissa tai eristyksessä olevien ihmisten oikeusturvan näkökulmasta, ja jotta he saisivat heille kuuluvat sosiaalietuudet.  

Koronavirusinfektio on yleisvaarallinen tartuntatauti. Tämän perusteella myös tahdonvastainen tutkimus ja hoito ovat mahdollisia. Tartuntatautilain mukaan sairastuneen eristämisestä tai työstä poissalosta ja altistuneen karanteenista tehty päätös oikeuttaa täysimääräiseen ansionmenetyksen korvaukseen eli tartuntatautipäivärahaan.

Kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntatautilääkäri tekee päätöksen

Koronaviruspandemian aikana tartuntatautien vastainen työ lisää tarvetta tehdä potilaiden itsemääräämisoikeutta rajoittavia virkapäätöksiä. Usein tehtävää hoitaa yksi nimetty henkilö kunnassa tai sairaanhoitopiirissä, mutta voi olla tarpeen nimetä useampi tartuntataudeista vastaava lääkäri, mikäli infektiotilanne on alueellisesti vaikea.

Henkilö voidaan testata taudin toteamiseksi myös muun terveydenhuollon ammattihenkilön, esimerkiksi työterveyshuollon lääkärin tai hoitajan lähetteellä.

Karanteeni- tai eristämispäätöksen voi tehdä ainoastaan sellainen lääkäri, joka on virkasuhteessa kuntaan tai sairaanhoitopiiriin ja joka on nimetty tartuntataudeista vastaavaksi lääkäriksi.

Karanteenipäätös ja eristämispäätös voidaan tehdä myös henkilön tahdosta riippumatta.

Julkisessa terveydenhuollossa toimiva laillistettu lääkäri voi kiireellisessä tapauksessa tehdä karanteeni- tai eristämispäätöksen enintään kolmeksi päiväksi. Päätös on saatettava tartuntataudeista vastaavan lääkärin vahvistettavaksi niin pian kuin mahdollista.

Kunnan tartuntataudeista vastaava lääkäri voi myös tehdä päätöksen henkilön poissaolosta työstä, oppilaitoksesta tai päivähoidosta, jos henkilö ei tarvitse sairaalahoitoa. Tällöin lieväoireiset potilaat voidaan hoitaa kotona asiantuntijoiden ohjeiden mukaisesti.

Lisätietoja:

Lääkintöneuvos Katri Makkonen, [email protected]
Lääkintöneuvos Anni-Riitta Virolainen-Julkunen, [email protected]
Hallitusneuvos Liisa Katajamäki, [email protected]
Erityisasiantuntoja Kirsi Kaikko,  [email protected]

Sivun alkuun