Hyppää sisältöön
Media

Kuntainfo: Isosta-Britanniasta tulevien henkilöiden oikeus saada välttämätöntä sairaanhoitoa

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 6.7.2021 13.48
Uutinen

EU ja Iso-Britannia ovat solmineet sairaanhoitoon liittyviä sopimuksia. Isosta-Britanniasta tulevat ja Suomessa tilapäisesti oleskelevat henkilöt ovat oikeutettuja lääketieteellisesti välttämättömään sairaanhoitoon julkisessa terveydenhuollossa kuten ennen Ison-Britannian eroa EU:sta.

Isossa-Britanniassa sairasvakuutetut henkilöt voivat tilapäisen oleskelunsa aikana osoittaa oikeutensa saada terveydenhuollon palveluita EU- tai Eta-maissa tai Sveitsissä viidellä erilaisella sairaanhoitokortilla. Kortit ovat voimassa niihin merkityn ajan. Tämä koskee EU-jäsenyyden aikana ja brexitin siirtymäajalla myönnettyjä eurooppalaisia sairaanhoitokortteja (European Health Insurance Card, EHIC), mutta myös erosopimuksen piirissä oleville henkilöille myönnettyjä ”Citizens Rights” EHIC -kortteja.

  1. EU-jäsenyyden aikana myönnetty EHIC. Kortin tunnistaa oikeassa yläkulmassa olevasta tähtikuviosta, jonka keskellä lukee UK. Korttia on myönnetty 30.1.2020 saakka ja se on voimassa 5 vuotta.
  2. Brexitin siirtymäaikana myönnetty EHIC. Kortin tunnistaa oikeassa yläkulmassa olevasta kirjainyhdistelmästä UK. Korttia on myönnetty 1.2.2020-10.1.2021 välisellä ajalla ja se on voimassa 5 vuotta.
  3. ”Citizens Rights” EHIC. Kortin tunnistaa oikeassa yläkulmassa olevasta hologrammista, kortin yläkentässä olevasta kyseiselle kortille ominaisesta tekstistä CRA sekä henkilökohtaisesta tunnusluvusta (PIN, personal identification number). Korttia on myönnetty 20.11.2020 alkaen ja se on voimassa 5 vuotta.
  4. Opiskelijoiden ”Citizens Rights” EHIC. Kortin tunnistaa maakohtaisesta tunnuksesta PIN-kohdassa. Maakohtainen tunnus ei kuitenkaan rajoita kortin käyttöä vaan oikeuttaa lääketieteellisesti välttämättömään hoitoon kaikissa EU-maissa. Korttia on myönnetty 20.11.2020 alkaen ja se on voimassa henkilön ulkomailla opiskelun ajan.
  5. Uusi GHIC (Global Health Insurance Card). Kortin tunnistaa Ison-Britannian lippua muistuttavasta korttipohjasta, oikeassa yläkulmassa olevasta hologrammista sekä kirjainyhdistelmästä UK. Korttia on myönnetty 11.1.2021 alkaen ja se on voimassa 5 vuotta.

Esittämällä jonkin edellä mainituista voimassa olevista korteista henkilö on oikeutettu saamaan lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa julkisessa terveydenhuollossa samoilla asiakasmaksuilla kuin kunnan asukkaat. 

Lisäksi Iso-Britanniassa sairausvakuutettu ja Suomeen tuleva henkilö voi edelleen osoittaa oikeutensa saada lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa kuntalaisen asiakasmaksulla myös Ison-Britannian hänelle myöntämällä eurooppalaisen sairaanhoitokortin väliaikaisesti korvaavalla todistuksella (provisional replacement certificate, PRC). 

Vuoden 2021 alusta alkaen Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistyneen kuningaskunnan passilla ei voi enää osoittaa oikeuttaan saada terveydenhuollon palveluita Suomessa.

Lisätietoa

juristi Marika Lahtivirta, sosiaali- ja terveysministeriö, 02951 63605, [email protected] 
asiantuntija Sanna Kuorikoski, sosiaali- ja terveysministeriö, 02951 63770, [email protected]

Sivun alkuun