Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Hyssälä: Sosiaaliturvan on tuettava kansalaisten aktiivisuutta

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 3.3.2008 11.15
Tiedote -

”Suomen kansantalouden kehitys on ollut suotuisaa viime vuosina. Myös Suomen sosiaaliturva on merkittävä kilpailutekijä tukiessaan yhteiskunnan ja talouden tasapainoista kehitystä. Sosiaalimenojen kehitys on ollut maltillista, vaikka etuuksien käyttö on kasvanut ja sosiaali- ja terveyspalvelujen kysyntä lisääntynyt”, sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä sanoi EK-päivillä Turussa 3. maaliskuuta 2008.

Puheessaan ministeri Hyssälä totesi, että hyvinvointi edellyttää jatkuvaa uudistumista taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävän tulevaisuuden rakentamiseksi.

”Sosiaaliturvaa ja sen rahoitusta on mukautettava muuttuviin olosuhteisiin, jotta sen toimintakyky ja rahoituksen kestävyys voidaan turvata. Uudistaminen, aktiivinen sopeuttaminen ja kyky vastata uudenlaisiin riskeihin turvaavat hyvinvoinnin tulevaisuudessakin”.

Ministeri Hyssälä painotti, että sosiaaliturvan kokonaisuudistuksella on paitsi sosiaalipoliittinen painotus, myös vahva työllisyys- ja talouspoliittinen tavoite.

”Sosiaaliturvan uudessa rakenteessa onpainotettava osaamista ja toimintakykyä, tehostettava työmarkkinoille siirtymistä, työttömyyden katkaisua, työkyvyn palauttamista ja kuntoutusta. Ikääntyvässä yhteiskunnassa on entistä tärkeämpää, että työnteko asetetaan etusijalle sosiaaliturvaan nähden”.

”Sosiaaliturvassa on edelleen aukkoja ja väliinputoamisia. Niitä syntyy yhä uudelleen muun muassa sen vuoksi, että työelämä ja työn luonne ovat muuttuneet. Hyvinvointiyhteiskunnan haasteena on vastata lisääntyviin työmarkkinoiden joustavuus- ja liikkuvuusvaatimuksiin ja lievittää samanaikaisesti riskejä ja epävarmuutta, joita ne työntekijälle aiheuttavat”.

”Jos turvaverkko toimii hyvin, ihmiset uskaltavat ottaa riskejä esimerkiksi vaihtamalla ammattia, työpaikkaa tai asuinpaikkaa. Parhaimmillaan sosiaaliturva tukee kansalaisten aktiivisuutta ja toimii ponnahduslautana yhteiskuntaan ja työelämään, mutta estää samalla tarpeetonta turvautumista sosiaaliturvan etuuksiin”, ministeri Hyssälä totesi.

Lisätietoja: erityisavustaja Marja Tallavaara, puh. 040 501 2889

Liisa Hyssälä
Sivun alkuun