Hyppää sisältöön
Media

Kuntainfo: Opiskeluterveydenhuoltoon uudet henkilöstömitoitussuositukset

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 16.4.2021 15.08
Uutinen

Sosiaali- ja terveysministeriö on päivittänyt Opiskeluterveydenhuollon oppaaseen uudet henkilöstömitoitussuositukset. Uudet suositukset ovat tarpeen, koska opiskeluterveydenhuollon tehtävät ovat lisääntyneet sen jälkeen, kun mitoitukset annettiin edellisen kerran vuonna 2006. 

Uudet opiskeluterveydenhuollon mitoitussuositukset: 

  • toisella asteella yksi kokopäiväinen terveydenhoitaja 570 opiskelijaa kohti ja yksi kokopäiväinen lääkäri 1 800 opiskelijaa kohti
  • korkea-asteella yksi kokopäiväinen terveydenhoitaja 1 200 opiskelijaa kohti ja yksi kokopäiväinen lääkäri 3 300 opiskelijaa kohti 

Mitoitussuosituksessa on otettava huomioon mm. paljon tukea tarvitsevien nuorten osuus, terveydenhoitaja ja lääkärin toimipisteiden määrä ja muiden asiantuntijoiden tuki. Näissä tilanteissa opiskelijamäärän tulee olla suositusta alhaisempi.

Jos kunnallisessa opiskeluterveydenhuollossa tehdään kutsuntojen ennakkoterveystarkastuksia, opiskelijamäärän tulee olla alhaisempi ja se lasketaan kuntakohtaisesti. Sosiaali- ja terveysministeriö myös muistuttaa kuntia, että silloin kun ennakkoterveystarkastukset tehdään opiskeluterveydenhuollossa, on ennakkoterveystarkastuksista kunnille maksettava korvaus kohdistettava opiskeluterveydenhuoltoon täysimääräisesti.

Mitoitusten toteuttaminen mahdollistaa opiskeluterveydenhuollon palvelujen tarjoamisen lainsäädännön mukaisena kokonaisuutena, mikä vähentää päällekkäistä työtä, parantaa hoidon jatkuvuutta ja säästää siten kustannuksia. 

Lisätietoja

Neuvotteleva virkamies Maire Kolimaa, [email protected]
Lakimies Elina Ryymin, [email protected]
Suunnittelija Malla Hyytiäinen, [email protected]

Sivun alkuun