Hoppa till innehåll
Media

STM ja THL tiedottavat 
Koronavirustartuntojen määrä laski vuodenvaihteessa, mutta tartuntoja on edelleen runsaasti

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 5.1.2021 17.22
Tiedote

Valtakunnallinen epidemiatilanne heikentyi nopeasti marraskuun puolenvälin jälkeen, mutta joulukuun lopussa uusien tartuntojen todetut määrät laskivat. Ajalla 30.11.-20.12.2020 (viikot 49-51) raportoitiin noin 2 300 – 3 000 tapausta viikossa, ja seuraavien kahden viikon aikana tartuntoja todettiin noin 1 650 viikossa. 

Uusien tapausten määrän väheneminen viikoilla 52-53 voi selittyä usealla tekijällä. Viikoittaiset tapausmäärät ovat olleet laskusuunnassa joulukuun alusta lähtien, ja on mahdollista, että suotuisa kehitys on jatkunut suositusten ja rajoitusten ansiosta.  

Toinen selittävä tekijä voi olla se, että testeihin on hakeuduttu aiempaa vähemmän. Testejä tehtiin viikoilla 52-53 huomattavasti vähemmän kuin joulukuun alussa. Viikolla 52 testejä tehtiin yli 90 000, mutta viikolla 53 yli 68 000, mikä on vain noin puolet viikolla 51 otettujen näytteiden määrästä. Silloin koronavirustestejä tehtiin yli 123 000. 

Vähäistenkin koronavirustartuntaan viittaavien oireiden vuoksi tulee hakeutua matalalla kynnyksellä testiin, jotta tartunnat saadaan pysäytettyä.    

Tartuntoja todetaan edelleen joka puolella Suomea runsaasti. Juhlapyhien vaikutus todellisiin, mutta nyt havaitsematta jääneisiin tapausmääriin tulee todennäköisesti näkymään viiveellä. Tänään julkaistavan viikon 53 tilannekuvan jälkeen osa sairaanhoitopiireistä on jo raportoinut kasvavia tapausmääriä. 

Erikoissairaanhoidossa oli 5.1.2021 yhteensä 90 potilasta, perusterveydenhuollossa osastohoidossa oli 73 potilasta ja tehohoidossa 25 potilasta. Vuodeosastoilla hoidettavien potilaiden määrä on laskenut edellisiin kahteen viikkoon verrattuna. Teho-osastojen potilasmäärissä ei ole ollut suurta vaihtelua viimeisen kolmen viikon ajalla. 

Vuodenvaihteen lomakauden mahdollinen vaikutus tartuntojen määrään ja uuden koronavirusmuunnoksen torjunta edellyttävät erittäin tarkkaa epidemiatilanteen seurantaa sekä suositusten ja rajoitusten tinkimätöntä noudattamista tulevien viikkojen ja kuukausien aikana. 

Tänään julkaistu seurantaraportti sekä aiemmat viikoittaiset raportit ovat THL:n sivuilla:

Tutustu myös:

Lisätietoja

ylilääkäri Taneli Puumalainen (epidemiatilanne), THL, [email protected]
strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki (tilannekuva- ja mallinnustyöryhmä), STM, [email protected]
osastopäällikkö Satu Koskela (alueelliset suositukset ja rajoitukset), STM, [email protected] 

Tillbaka till toppen