Hyppää sisältöön
Media

Työperäistä syöpää torjutaan eurooppalaisella yhteistyöllä

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 28.11.2019 12.10
Tiedote

Asiantuntijat useista Euroopan valtioista ja organisaatioista kokoontuivat Helsinkiin vauhdittaakseen yhdessä työperäisen syövän torjuntaa. Yhteistyötä jatketaan Roadmap on Carcinogens -kampanjassa, jonka tarkoituksena on lisätä tietoisuutta syöpävaarallisista aineista sekä vähentää niille altistumista. Sopimus kampanjan jatkosta allekirjoitettiin Helsingissä 28.11.2019.

Roadmap on Carcinogens -konferenssi on yksi Suomen EU-puheenjohtajakauden virallisista kokouksista.

Tavoitteena yhteiset sitovat raja-arvot 

Joka vuosi työperäiseen syöpään sairastuu Euroopassa noin 120 000 työntekijää ja menehtyy noin 80 000 työntekijää. Työperäinen syöpä aiheuttaa yli puolet työoloihin liittyvistä kuolemantapauksista.

”Nämä luvut ovat hälyttäviä. Altistumista syöpävaarallisille aineille on ehkäistävä tehokkaammin. Lisäämällä tietoa syöpää aiheuttavista aineista, niiden torjunnasta ja hallinnasta otetaan jo merkittävä askel eteenpäin. Siksi Roadmap on Carcinogens on äärimmäisen tärkeä viestinnällinen kampanja. Tietoa tarvitsevat sekä työnantajat että työntekijät”, korosti sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen avatessaan konferenssin 27. marraskuuta. 

Altistumista syöpävaarallisille aineille työssä halutaan rajoittaa EU:ssa laatimalla sitovia raja-arvoja, joita työpaikoilla on noudatettava. Euroopan komissio on päivittämässä niin sanottua syöpädirektiiviä neljällä erillisellä direktiiviehdotuksella. Kolme päivitysdirektiiveistä on jo valmiina ja ne ovat kansallisessa täytäntöönpanossa. Komissio valmistelee neljättä direktiiviehdotusta ja antanee sen alkuvuodesta 2020. 

Suomi siirtää viestikapulan nyt Saksalle, joka jatkaa Roadmap on Carcinogens -kampanjaa vuoden 2020 loppuun. 

Konferenssissa kuultiin Euroopan työterveys- ja työturvallisuusviraston pääjohtaja Christa Sedlatschekin esitys syöpäriskeistä työpaikoilla. Hänen mukaansa työpaikoilla tarvitaan edelleen tiedon lisäksi entistä parempaa riskinarviointia. Käytännön työkalut, hyvät käytännöt ja esimerkit auttaisivat pääsemään eroon kaikkein vaarallisimmista aineista tai korvaamaan ne vähemmän haitallisilla. 

Katso kokouksen tallenne

Roadmap on Carcinogens -kampanjan kokouksen tallenteet voit katsoa alla olevien linkkien kautta. 

Lisätietoja

Lääkintöneuvos Riitta Sauni, p. 0295 163 147, [email protected]

Sivun alkuun