Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Ministrarna Mattila och Rehula deltar i statsbesök från Norge

Social- och hälsovårdsministeriet
7.9.2016 9.13
Pressmeddelande 129

Familje- och omsorgsminister Juha Rehula öppnar tillsammans med Norges hälso- och omsorgsminister Bent Høie ett seminarium som ordnas till det norska kungaparets ära i Helsingfors onsdagen den 7 september. Teman för seminariet är individualiserad behandling och e-hälsa samt det nordiska samarbetet inom detta område.

Seminariet ingår i det tre dagar långa statsbesök som det norska kungaparet kung Harald V och drottning Sonja avlägger i Finland.

Social- och hälsovårdsminister Pirkko Mattila öppnar för sin del ett seminarium i anslutning till kungaparets besök i Uleåborg torsdagen den 8 september. Teman för det seminariet är hälsofrämjande verksamhet samt förutseende hälso- och sjukvård som utgår från medborgarna.

De norska gästerna är också intresserade av bl.a. de elektroniska tjänsterna i Finlands nationella hälsoarkiv, de s.k. Kanta-tjänsterna, och användarerfarenheterna av dem samt av den strukturreform som Finland genomför inom social- och hälsovården.

De nordiska länderna har bedrivit samarbete inom området e-hälsa ända sedan 2011. Tillsammans utövar de nordiska länderna starkt inflytande i t.ex. Europeiska unionen, OECD och Världshälsoorganisationen WHO i fråga om digitalisering och utnyttjande av datalager inom hälso- och sjukvården.

Ytterligare information:

Jaakko Yrjö-Koskinen, medicinalråd, tfn +358 50 3484877
Maritta Korhonen, informationsförvaltningsråd, tfn +358 (0) 295 163 344.
Teemupekka Virtanen, specialsakkunnig, tfn +358 (0)295 163 370
Maria Waltari, konsultativ tjänsteman, tfn +358 (0) 295 163 337

Tillbaka till toppen