Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Selvitys keliakiaa sairastavien ruokavaliokorvauksen tarpeellisuudesta valmistunut

Sosiaali- ja terveysministeriö
28.10.2020 13.17
Tiedote 249/2020

Terveydenhuollon palvelujärjestelmän kehittäminen ja käynnistettävät uudistushankkeet ovat osa hallitusohjelmaa. Samassa yhteydessä hallitusohjelmassa on mainittu, että ruokavaliokorvauksen tarpeellisuus keliakiaa sairastavien kohdalla selvitetään. 

Keliakia on autoimmuunisairaus, jossa viljaperäinen gluteeni vaurioittaa ohutsuolen limakalvon nukkaa henkilöillä, joilla on perinnöllinen alttius taudille. Keliakian hoitona on gluteeniton ruokavalio.

Ruokavaliokorvausta gluteenittomasta ruokavaliosta aiheutuvien kustannusten korvaamiseksi maksettiin lokakuusta 2002 vuoden 2016 alkuun asti osana vammaisetuutta. Korvauksen määrä oli 23,60 euroa kuukaudessa. Alle 16-vuotiaiden vammaistuen myöntämisen yhteydessä keliakia huomioidaan edelleen.

Ruokavaliokorvauksen lakkauttamisen yhtenä syynä oli eri sairauksia sairastavien yhdenvertaisuus. Keliakian lisäksi on myös muita sairauksia, joissa ruokavalion noudattaminen tai ruoka-aineen välttäminen hoitomuotona on välttämätöntä. Ruokavaliokorvauksen lakkauttamisen syitä olivat lisäksi vammaisetuusjärjestelmän selkeyttäminen ja valtiontalouden tasapainotus.

Nyt valmistuneessa selvityksessä todetaan, että syyt ruokavaliokorvauksen lakkauttamiseen liittyen eivät ole muuttuneet vuodesta 2016. Tämän selvityksen perusteella ruokavaliokorvauksen palauttaminen osana vammaisetuuksia ei olisi perusteltua. 

Keliakiasta aiheutuvia kustannuksia voidaan huomioida toimeentulotuessa

Täydentävässä toimeentulotuessa voidaan huomioida henkilön tai perheen erityisistä tarpeista tai olosuhteista johtuvat, toimeentulon turvaamiseksi tai itsenäisen suoriutumisen edistämiseksi tarpeelliseksi harkitut menot. Vakiintuneen tulkinnan mukaan myös keliakiasta aiheutuvia erityisiä ruokakustannuksia voidaan huomioida täydentävässä toimeentulotuessa. 

Myös veronmaksukyvyn alentumisvähennystä  voidaan myöntää keliakian edellyttämästä ruokavaliosta aiheutuneiden kustannusten perusteella. Veronmaksukyvyn alentumisvähennystä voidaan myöntää, jos veronmaksukyky on erityisistä syistä, esimerkiksi sairauden johdosta, olennaisesti alentunut.

Lisätietoja:

ministeri Pekosen erityisavustaja Hanna Hänninen, p. 0295 163 508
johtaja Liisa Siika-aho, p. 0295 163 085
sähköpostit ovat muotoa [email protected]

Sivun alkuun