Hyppää sisältöön
Media

Reseptejä työelämän uudistamiseen - Työelämäpalkinnon finalistien opit

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 20.4.2017 10.01
Tiedote

Tänä keväänä viimeisen kerran jaettavaa työelämäpalkintoa tavoitteli 99 mainiota hakijaa. Finaaliin valittiin yhdeksän työpaikkaa, joiden keinot on koottu työelämän uudistamisen resepteiksi.

Palkittavilla työpaikoilla on yhdessä muokattu työtä ja työtapoja tuloksellisempaa ja työkykyä tukevaan suuntaan. Työpaikoilla on otettu käyttöön rohkeita avauksia aina älyvaipoista kokkien laulutuokioon tai ostettu työmatkoja varten matkailuauto. Johto on laittanut itsensä peliin hyppäämällä viemärikaivantoon tai osallistumalla hoitotyöhön. Työntekijät ovat joustaneet työaikajärjestelyissä ja esimiehet tarjonneet mahdollisuuden itsenäiseen työvuorosuunnitteluun. Johtolauseena on ollut ennemminkin ”antakaa mennä” kuin ”ei siitä kuitenkaan mitään tule”.

Finaaliin valitut työpaikat ovat koonneet omat oppinsa työelämän uudistamisen resepteihin:

 • Anninpirtti, Sastamala - Toimintatapoja muuttamalla tyytyväiset asukkaat ja jaksava henkilöstö!
 • Tupahoiva Oy, Sastamala - Hoivaa tunteella ja taidolla!
 • Mustijoen perusturva, Mäntsälän ja Pornaisten lastensuojelu - Pelastetaan Suomen lastensuojelu!
 • Maustaja Oy, Pyhäntä - Työhyvinvointi ja tuotanto kehittyvät kimpassa!
 • Etelä-Karjalan pelastuslaitos - Paikallisella sopimuksella vanhoille tavoille kyytiä!
 • Järvi-Saimaan Palvelut Oy, Sulkava - #Työhurjat digiloikkaavat rohkeasti yhdessä!
 • Skanska Oy, Tampere - Yhteistyötä ja oppeja yli useamman sukupolven ja organisaation!
 • Turun yliopisto - Hyvinvoivasta yliopistoyhteisöstä hyvinvointia yhteiskuntaan!
 • Joensuun kaupunki - Työhyvinvointiin tarvitaan ruisleipää ja sirkushuveja!

Työelämäpalkinnon rahasto myöntää tunnustuspalkinnon työpaikoille, joiden toimintatavat ovat edistäneet elinikäistä oppimista, osaamisen kehittämistä, työssä jaksamista ja siten pitkiä työuria. Yhdeksän finalistia palkitaan 9.5. järjestettävässä Tahdonvoimaa työhyvinvointiin -tapahtumassa. Yhden tunnustuspalkinnon arvo on enintään 30 000 euroa.

Yleisöllä on nyt mahdollisuus äänestää innostavinta reseptiä ja työpaikkaa, jolle myönnetään 10 000 euron lisätunnustus. Yleisöäänestys on auki 20.4.-3.5. Reseptit ja äänestys löytyvät Työelämäpalkinnon verkkosivuilta www.tyoelamapalkinto.fi.

”Työelämäpalkinnon teemana on tänä vuonna tahdonvoima, jota tarvitaan jotta, työyhteisöt löytävät parhaat tavat toimia keskellä työelämän murrosta. Kenellä on paras työelämän uudistamisen resepti? Tutustu resepteihin, poimi hyvät keinot omaan työyhteisöösi ja äänestä omaa suosikkiasi. Nyt on mahdollisuus vaikuttaa!”, kannustaa Päivi Sillanaukee, kansliapäällikkö, sosiaali- ja terveysministeriö, Työelämäpalkinnon rahaston johtoryhmän jäsen.

Työelämäpalkinnon rahasto

Työelämäpalkinnon rahaston ovat perustaneet sosiaali- ja terveysministeriö ja Sitra, ja sen johtoryhmään kuuluu myös Työsuojelurahaston edustaja. Rahaston alkupääoma oli 300 000 euroa. Sitä ovat kartuttaneet yhtä suurilla osuuksilla Sitra ja sosiaali- ja terveysministeriö, joka osoitti tähän tarkoitukseen Carl Bertelsmann -säätiön Suomelle myöntämän 150 000 euron tunnustuspalkinnon. Rahaston varat käytetään vuoden 2017 loppuun mennessä. Palkinnon myöntää Työelämäpalkinnon rahasto ja palkinnon suojelijana toimii tasavallan presidentti.

Palkinto on myönnetty neljä kertaa ja sen ovat saaneet:

 • 2008 professori Juhani Ilmarinen
 • 2010 Ruoka-Saarioinen Oy:n Saarioisten Sahalahden tehdas sekä Teknologiateollisuus ry ja Metallityöväen liitto ry yhdessä
 • 2013 Berner Oy
 • 2015 Pipelife Finland Oy ja Kankaanpään kaupunki

#työelämäpalkinto #tahdonvoima

Lisätietoja

Työelämäpalkinto www.tyoelamapalkinto.fi.

Ismo Suksi, neuvotteleva virkamies (STM), p. 0295 163 464, [email protected]

Mikko Rissanen, ylitarkastaja (STM), p. 0295 163 287, [email protected]

Suvi Kiesiläinen, asiantuntija (Sitra), p. 0294 618 273, [email protected]

Sivun alkuun