Hyppää sisältöön
Media

Maailman terveysjärjestö WHO valitsee uuden pääjohtajan

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 22.5.2017 8.46
Tiedote 78

Maailman terveysjärjestö WHO:n 70. yleiskokous järjestetään Genevessä 22.–31. toukokuuta.

WHO:n yleiskokous valitsee järjestölle uuden pääjohtajan kolmesta ehdokkaasta. Ehdokkaita ovat Etiopian entinen terveysministeri Tedros Adhanom Ghebreyesus, YK:n pääsihteerin kestävän kehityksen erityisneuvonantaja brittiläinen David Nabarro sekä Pakistanin entinen terveysministeri Sania Nishtar.

Suomen valtuuskuntaa yleiskokouksessa johtaa perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula. Maailman terveysjärjestö on Suomen terveyspolitiikan kehittämisen ja arvioinnin tärkein kansainvälinen yhteistyökumppani. WHO on tukenut Suomen terveyspolitiikan ja -järjestelmän kehittämistä vuosikymmenien ajan. Suomi on puolestaan vienyt huippuosaamistaan eri terveyspolitiikan osa-alueiden kehittäjänä maailmalle WHO:n kautta.

”WHO:lla on ainutlaatuinen rooli terveyssektorin johtajana kansainvälisessä politiikassa ja YK-järjestelmässä. Järjestön antama ohjaus ja tuki sekä maailmanlaajuisen terveysturvallisuuden valvonta ovat erittäin tärkeitä jäsenmaille ”, ministeri Rehula sanoo.

WHO valvoo maailmanlaajuista terveystilannetta (ml. pandemiat), tuottaa säännöllisesti maailmanlaajuisia terveystilastoja ja pitää tautiluokitusjärjestelmän ajan tasalla sekä tuottaa tietoa maiden terveyspolitiikasta ja sen tuloksista.

Kestävät terveysjärjestelmät kestävän kehityksen edellytys

Kokouksessa käsitellään myös muun muassa kansainvälisen terveyssäännöstön (IHR) toimenpanoa, WHO:n toimintaa hätätilanteissa ja tartuntatautien ja influenssapandemian torjuntaa, sekä kestävän kehityksen Agendaa 2030.

Ministeri Rehula käyttää yleiskeskustelussa Suomen puheenvuoron, jonka teemana ovat kestävät terveysjärjestelmät.

WHO:n yleiskokoukseen osallistuu myös presidentti Tarja Halonen, joka toimii rinnakkaispuheenjohtajana WHO:n ja ihmisoikeusneuvoston korkean tason Ihmisoikeudet ja terveys-työryhmässä. Presidentti Halonen avaa tilaisuuden, jossa julkistetaan työryhmän raportti ja suositukset.

Kansliapäällikkö Päivi Sillanaukee osallistuu Genevessä kansainvälisen Global Health Security Agenda (GHSA) terveysturvallisuus-aloitteen ohjausryhmän kokoukseen. Sillanaukee toimii myös puheenjohtajana terveysturvallisuutta edistävän JEE-Allianssin kokouksessa.

WHO:n pääjohtaja valitaan viideksi vuodeksi kerrallaan. Uusi pääjohtaja aloittaa toimikautensa 1. heinäkuuta 2017. Pääjohtaja seuraa kiinalaista Margaret Chania, joka on johtanut organisaatiota vuodesta 2006.

Lisätietoja

ylitarkastaja Satu Leino p. +358 2951 63428

Sivun alkuun