Hyppää sisältöön
Media

Kuntainfo: Lasten sijoitus ulkomailta Suomeen tai Suomesta ulkomaille

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 6.4.2018 9.52
Uutinen

Suomeen on sijoitettu lastensuojelun sijaishuoltoon lapsia ulkomailta. Myös suomalaisia lapsia on sijoitettu ulkomaille. Sosiaali- ja terveysministeriö pitää näitä valtioiden rajat ylittäviä lastensuojelutilanteita ongelmallisina ja haluaa selkeyttää tilannetta kuntainfolla.

Ministeriön mukaan erityisen ongelman muodostaa toiminnan valvonta. Suomen lastensuojeluviranomainen on toimivaltainen ainoastaan Suomen alueella. Vastaavasti ulkomailta lapsia Suomeen sijoittavat viranomaiset eivät ole toimivaltaisia täällä.

Ulkomaille sijoittaminen edellyttää aina perehtymistä sijoitusmaan lainsäädäntöön. Ulkomaille sijoitetun lapsen tilanteen arviointi, sijaishuoltopaikan valvonta ja muu sijoitusprosessiin liittyvä toiminta tulee hoitaa yhteistyössä toisen valtion viranomaisten kanssa. Sijoittavan kunnan ja sijoituskunnan toimivaltaisten viranomaisten tulisi sopia kirjallisesti muun muassa toiminnan kustannuksista ja ristiriitatilanteiden ratkaisemisesta ennen kuin lapsi sijoitetaan toiseen maahan.

Lue koko kuntainfo 5/2018: Lasten sijoitus ulkomailta Suomeen tai Suomesta ulkomaille

Lisätietoja

Sosiaalineuvos Marjo Malja, puh. 0295 163 581
Neuvotteleva virkamies Annika Parsons, puh. 0295 163 596

Sivun alkuun