Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Sosiaali- ja terveysministeriö ja työ- ja elinkeinoministeriö tiedottavat
Tasa-arvoasiat EU:n sosiaaliministereiden käsittelyssä

Sosiaali- ja terveysministeriöTyö- ja elinkeinoministeriö
7.12.2015 10.30
Tiedote 207

EU:n työllisyys-, sosiaalipolitiikka-, terveys- ja kuluttaja-asiain (TSTK) neuvosto kokoontuu Brysselissä 7. joulukuuta. Neuvostossa käsitellään tällä kertaa muun muassa sukupuolten tasa-arvoa. Suomea kokouksessa edustaa sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä.

TSTK-neuvostossa keskustellaan jäsenmaiden näkemyksistä komission uudesta strategisesta sitoumuksesta, joka käsittelee sukupuolten tasa-arvoa. Komissio on julkaissut  ”Strategisen sitoutumisen sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi 2016–2019” joulukuun ensimmäisellä viikolla.

Suomi pitää tärkeänä, että myös EU-tasolla tehdään johdonmukaista ja koordinoitua työtä sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi. Suomen kannalta keskeisiä asioita sitoumuksessa ovat työelämän tasa-arvo, samapalkkaisuus, taloudellinen päätöksenteko ja sukupuoleen perustuvan väkivallan torjuntaa koskevat tavoitteet ja toimenpiteet.

”Väkivalta aiheuttaa merkittäviä inhimillisiä, sosiaalisia ja taloudellisia haittoja. Meidän täytyy entistäkin vahvemmin puuttua sukupuoleen perustuvaan väkivaltaan, niin EU-tasolla kuin jäsenmaissa. Tarvitsemme myös parempia palveluita väkivallan uhreille. Istanbulin sopimus on tärkeä väline tässä työssä. Tuemme vahvasti EU:n pyrkimystä liittyä Istanbulin sopimukseen”, ministeri Mäntylä sanoo.

Lisäksi neuvostossa on esillä pitkäaikaistyöttömyyden hoito. Euroopassa on tällä hetkellä yli 12 miljoonaa pitkäaikaistyötöntä, eli yli vuoden työttömänä ollutta henkilöä. Noin puolet kaikista työttömistä on pitkäaikaistyöttömiä.

Ministerit pyrkivät muodostamaan poliittisen yhteisymmärryksen suosituksesta, joka koskee pitkäaikaistyöttömyyden hoitoa.  Suosituksen mukaan kaikille pitkäaikaistyöttömille tehdään yksilöllinen arviointi. Heille tarjotaan työllistymissopimus, joka sisältää konkreettisen ja yksilöllisen työllistymissuunnitelman. Työllistämissopimus tehdään ennen kuin työttömyys on kestänyt 18 kuukautta.

Lisätietoja

neuvotteleva virkamies Johanna Hautakorpi, STM, p. 029 51 63235

hallitusneuvos Liisa Heinonen, TEM, p. 029 50 64131

Hanna Mäntylä
Sivun alkuun