Hyppää sisältöön
Media

Samapalkkaisuus ei vielä ole totta

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 4.6.2015 12.00
Tiedote 108

Naisten ja miesten palkkaeroa ei ole saatu kurottua umpeen vuosina 2006–2015 käynnissä olleen samapalkkaisuusohjelman tavoitteen mukaisesti. Tavoitteena oli enintään 15 prosenttiyksikön palkkaero koko työmarkkinoilla.

Samapalkkaisuusohjelman kauden 2010-2014 kokonaisarviointi julkaistiin tänään. Arvioinnin teki oikeustieteen kandidaatti Esa Lonka.

Se, että päätavoitetta ei saavutettu, johtuu arvioinnin mukaan pääasiassa siitä, että taloustaantumassa palkankorotusvara on ollut pieni. On myös osoittautunut hankalaksi kuroa eri toimialojen välisiä palkkaeroja. Palkka- ja sopimuspolitiikassa ei ole käytettävissä sellaista keinoa, jolla eri alojen palkkakehitystä tai -jakautumaa voitaisiin oikaista, vaan työehtosopimukset tehdään toimialakohtaisesti. Samapalkkaisuus on kuitenkin edennyt, vaikka ei tavoitellussa tahdissa.

Vaikuttavimmat toimet liittyvät segregaation purkuun, palkkaan ja palkanmuodostukseen ja palkkakartoituksiin sekä perhe- ja työelämän yhteensovittamiseen.

Samapalkkaisuusohjelmassa mukana olleet osapuolet eli hallitus ja työmarkkinakeskusjärjestöt ovat edelleen sitoutuneita toimimaan naisten ja miesten samapalkkaisuuden edistämiseksi.  Tämän vuoksi samapalkkaisuusohjelmaa on tärkeää jatkaa edelleen.

Lisätietoja

Oikeustieteen kandidaatti Esa Lonka, p. 050 396 0032, [email protected]
Projektipäällikkö Outi Viitamaa-Tervonen, p. 0295 163 230, [email protected]
Projektikoordinaattori Mari-Elina McAteer, p. 0295 163 424, [email protected]

Sivun alkuun