Hyppää sisältöön
Media

Ravitsemisliikkeiden rajoituksiin ei muutoksia

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 29.6.2021 14.07
Tiedote 189/2021

Valtioneuvosto on antanut uuden asetuksen, jolla rajoitetaan ravitsemisliikkeiden toimintaa koronaepidemian vuoksi. Uuden asetuksen antamisen taustalla on tartuntatautilain 58 a §, jonka voimassaoloa on jatkettu 1.7.2021 voimaan tulevalla lailla. Asetuksessa on uusittu nykyisin voimassa olevat rajoitukset eli sillä ei ole vaikutuksia nykyisiin rajoituksiin.

Uusi asetus tulee voimaan 1.7.2021.

Ravitsemisliikkeiden rajoitukset perustason alueilla Ahvenanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Kainuun, Pohjois-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Varsinais-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjanmaan, Satakunnan, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Kymenlaakson, Päijät-Hämeen, Kanta-Hämeen ja Lapin maakunnissa 24.6. lukien

Ei erillisiä rajoituksia asiakasmäärään tai anniskelu- ja aukioloaikoihin. 

Voimassa ovat yleiset hygienia- ja etäisyydenpitovelvoitteet:

  • Ravintoloiden on ilmoitettava asiakkaikseen saapuville näkyvästi, ettei henkilö, jolla on koronavirustartuntaan sopivia oireita, saa tulla ravitsemisliikkeeseen. 
  • Ravintoloiden tulee huolehtia siitä, että asiakkaiden oleskelu järjestetään riittävän väljästi ja asiakaspaikat sijoittuvat riittävän etäälle toisistaan.
  • Ravintoloiden on huolehdittava tilojen ja pintojen puhdistamisesta, sekä siitä että asiakkaat saavat mahdollisuuden käsien puhdistamiseen.
  • Ravintoloiden on laadittava kirjallinen suunnitelma siitä, miten se toteuttaa sen toimintaan ja sisä- ja ulkotilojen käyttöön säädetyt velvollisuudet ja rajoitukset.
  • Ravitsemisliikkeen kaikilla asiakkailla tulee olla oma istumapaikkansa pöydän tai sitä vastaavan tason ääressä.
  • Istumapaikkavaatimus ei koske ulkona tapahtuvaa ravintolatoimintaa.

Ravitsemisliikkeiden rajoitukset kiihtymisvaiheen alueella Uudenmaan maakunnassa 24.6. lukien

Anniskelu on sallittu klo 07-00 ja ravitsemisliikkeet saavat olla avoinna klo 05-01. 

Ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, sisätiloissa käytössä on puolet asiakaspaikoista. Muissa ravintoloissa sisätiloissa on käytössä 75 % asiakaspaikoista. Jokaisella asiakkaalla tulee edelleen sisätiloissa olla oma istumapaikka pöydän tai muun tason ääressä. 

Ulkoterasseilla asiakkaalla ei tarvitse enää olla omaa istumapaikkaa, mutta etäisyyksien pitämisestä on huolehdittava. Asiakaspaikkojen määrää ei ole rajoitettu ulkoterasseilla. 

Yleiset hygienia- ja etäisyydenpitovelvoitteet ovat voimassa myös kiihtymisvaiheen alueilla.

Poikkeukset rajoituksiin ennallaan

Asetuksessa säädetyt rajoitukset eivät koske henkilöstöravintoloita eivätkä noutoruuan myymistä asiakkaille.

Aukioloaikoja koskevat rajoitukset eivät koske Suomen ja ulkomaiden välillä tai ulkomailla kulkevassa vesi- tai ilma-aluksessa eivätkä polttonesteiden jakeluaseman yhteydessä toimivia ravitsemisliikkeitä.


Lisätietoja:

Hallitusneuvos Ismo Tuominen, [email protected]

Sivun alkuun