Ravitsemisliikkeiden rajoitukset 

Rajoitukset 11.6.2021 lukien

Valtioneuvosto on 11.6.2021 muuttanut asetusta, jolla rajoitetaan ravitsemisliikkeiden toimintaa koronaepidemian vuoksi. Asetuksen muutos tulee voimaan 11.6. klo 18. 

Muutokset 11.6. klo 18 lukien:

  • Uusimaa siirtyy kiihtymisvaiheen rajoituksiin.

Muutokset 11.6. klo 00 lukien:

  • Pirkanmaa ja Kymenlaakso siirtyvät perustason rajoituksiin. 

Muutokset 9.6. lukien:

  • Perus- ja kiihtymisvaiheen alueilta poistetaan erillinen ”tanssi- ja karaokekielto”.
  • Perustasolla asiakkailla ei tarvitse olla pöytä- ja istumapaikkaa ulkona tapahtuvassa ravitsemistoiminnassa. 

Ravitsemisliikkeiden rajoitukset perustason alueilla Ahvenanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Kainuun, Pohjois-Pohjanmaan, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjanmaan, Satakunnan, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Kymenlaakson ja Lapin maakunnissa

Anniskelu on sallittu klo 07-01 ja ravitsemisliikkeet saavat olla auki ravintola-asiakkaille klo 05-02.

Ravintoloissa, joissa alkoholin anniskelu on päätoimiala, sisätiloissa käytössä on puolet asiakaspaikoista. Muissa ravintoloissa sisätiloissa käytössä on 75 % asiakaspaikoista.

Asiakasmäärärajoitukset eivät koske Ahvenanmaan maakuntaa.

Asiakkaita ei tarvitse ohjata sisätiloissa istumaan paikoillaan eli ns. ”tanssi- ja karaokekielto” on poistettu.

Asiakkailla ei tarvitse enää olla omaa pöytä- ja istumapaikkaa ulkoterasseilla. Asiakaspaikkojen rajoitukset eivät koske ulkoterasseja.” Tanssi- ja karaokekieltoa” ei ole myöskään ulkoterasseilla. 

Ravitsemisliikkeiden rajoitukset kiihtymisvaiheen alueilla Uudenmaan, Varsinais-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa 

Anniskelu on sallittu klo 07-22 ja ravitsemisliikkeet saavat olla avoinna klo 05-23. 

Ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, sisätiloissa käytössä on puolet asiakaspaikoista. Muissa ravintoloissa sisätiloissa on käytössä 75 % asiakaspaikoista.

Asiakkaita ei tarvitse ohjata sisätiloissa istumaan paikoillaan eli ns. tanssi- ja karaokekielto on poistettu.

Ulkoterasseilla jokaisella asiakkaalla pitää olla oma istumapaikka ja etäisyyksien pitämisestä on huolehdittava. Asiakaspaikkojen rajoitukset eivät koske ulkoterasseja. ”Tanssi- ja karaokekieltoa” ei ole myöskään ulkoterasseilla.

Ravitsemisliikkeiden rajoitukset leviämisvaiheen alueilla Päijät-Hämeen ja Kanta-Hämeen maakunnissa 

Ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, alkoholia saa anniskella klo 07-18 ja ravintolat saavat olla auki klo 05-19. Sisätiloissa käytössä on puolet asiakaspaikoista. 

Muissa ravintoloissa alkoholia saa jatkossa anniskella klo 7-20 ja aukioloaika on klo 05-21. Sisätiloissa käytössä on 75 % asiakaspaikoista. 

Näiden alueiden ravintoloissa asiakkaat on sisätiloissa ohjattava istumaan paikoillaan. Siten esimerkiksi karaoke-esiintymiset ja tanssiminen ovat kiellettyjä.

Ulkoterasseilla jokaisella asiakkaalla pitää olla oma istumapaikka ja etäisyyksien pitämisestä on huolehdittava. Yllä mainitut asiakaspaikkarajoitukset ja ”tanssikielto” eivät koske ulkoterasseja.

Poikkeukset rajoituksiin

Rajoitukset eivät koske henkilöstöravintoloita eivätkä noutoruuan myymistä asiakkaille.

Aukioloaikoja koskevat rajoitukset eivät koske Suomen ja ulkomaiden välillä tai ulkomailla kulkevassa vesi- tai ilma-aluksessa eivätkä polttonesteiden jakeluaseman yhteydessä toimivia ravitsemisliikkeitä.

Lisätietoja

Ismo Tuominen, hallitusneuvos 
sosiaali- ja terveysministeriö, Turvallisuus ja terveys -osasto / TUTO, Hyvinvoinnin ja terveyden suojelu -yksikkö / HYT 0295163341