Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Sosiaali-ja terveysministeriö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja VTT tiedottavat
Suomalainen terveys- ja hyvinvointiosaaminen esillä HIMSS & Health 2.0 -suurtapahtumassa 7.–11.9.

Sosiaali- ja terveysministeriö
3.9.2020 12.40
Tiedote 201
himms & health 2.0 -konferenssin logo

Digitaalisen terveyden huipputapahtuma HIMSS & Health 2.0 järjestetään 7.-11. syyskuuta kokonaan verkossa. Suomalaisen sosiaali- ja terveydenhuollon innovaatiot ja alan toimijat ovat tapahtumassa vahvasti esillä. Virtuaalitapahtumaan odotetaan yli 3 000 vierasta eri puolilta maailmaa.

Vuonna 2020 konferenssin sisällöissä näkyy Covid-19-pandemia ja sen myötä kasvanut tarve terveyden ja hyvinvoinnin digitaalisiin ratkaisuihin. 

Sosiaali- ja terveysministeriö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Teknologian tutkimuskeskus VTT ovat koonneet virtuaalitapahtumaan laajan kokonaisuuden suomalaista sosiaali- ja terveydenhuollon huippuosaamista. Kantavana teemana on hyvinvointialan digitalisaation merkitys koronakriisin hallinnassa. 

STM:n muita keskeisiä teemoja ovat sosiaali- ja terveystietojen hyödyntäminen tutkimuksessa, innovaatioiden kehittämisessä ja tiedolla johtamisessa sekä mahdollisuudet tukea ikäihmisten asumista kotona teknologian avulla. Molempien aiheiden osalta tuodaan esille tekoälyn ja robotiikan käyttöä.

Konferenssin avauspuheenvuoron pitää sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila. Suomen terveyden ja hyvinvoinnin suurlähettiläs Päivi Sillanaukee toimii tapahtumassa kansainvälisen korkean tason neuvonantajaryhmän kokouksen puheenjohtajana. Sillanaukee osallistuu myös konferenssin avauspaneeliin yhdessä WHO:n Euroopan aluejohtaja Hans Klugen ja EU:n puheenjohtajamaana toimivan Saksan terveysministeriön digitaalisesta terveydestä ja innovaatioista vastaavan johtajan Gottfried Ludewigin kanssa.

Virtuaalisessa ikäihmisten älykodissa esillä suomalaista terveysteknologiaosaamista

Verkkotapahtumassa pääsee muun muassa vierailemaan virtuaaliseen ikäihmisten älykotiin, jossa voi tutustua kotona asumista ja kotihoitoa tukeviin teknologiaratkaisuihin ja keskustella avatarien avulla esittelijöiden ja muiden vieraiden kanssa.VTT:n suunnitteleman älykoti-konseptin ideana on näyttää, ettei ikääntyminen ole tulevaisuudessa este kotona asumiselle.

Älykoti on koottu pääosin suomalaisisten yritysten ratkaisuista. Suomi tekee Japanin kanssa yhteistyötä ikäihmisten terveysteknologian kehittämisessä, ja mukana on myös ratkaisuja Japanista.

Lisäksi STM:n osastolla esitellään sosiaali- ja terveystietojen toissijaista käyttöä tutkimus- ja innovaatiotoiminnassa. Suomessa on sote-tietojen toisiokäytön suhteen ainutlaatuinen lainsäädäntö, joka on herättänyt paljon kansainvälistä kiinnostusta. Nähtävillä on esimerkiksi Findatan, eli sosiaali- ja terveysalan tietolupaviranomaisen toiminta ja palvelut sekä THL:n avoin data, jota on hyödynnetty menestyksekkäästi koronaepidemian hoidossa.

STM järjestää konferenssin yhteydessä erillistapahtuman eurooppalaisen terveystiedon ympäristön kehittämisestä. Tavoitteena on kehittää toimintatapoja ja ratkaisuja, joilla terveystietoja voidaan entistä paremmin hyödyntää potilaiden hoidossa sekä tutkimuksessa Euroopan laajuisesti pitäen kiinni tietoturvasta ja eettisistä periaatteista. Erillistapahtumasta nähdään nauhoitus osana varsinaista tapahtumaa. 

HIMSS & Health 2.0. järjestettiin Helsingissä ensimmäistä kertaa vuonna 2019. Sosiaali- ja ter-veysministeriö toimii yhdessä kansainvälisen Healthcare Information and Management Systems Society (HIMSS) -organisaation ja suomalaisten kumppaneiden kanssa digitaalisen terveyden suurtapahtuman kumppanina vuoteen 2022 asti.

Lisätietoja

Jukka Lähesmaa, erityisasiantuntija, sosiaali- ja terveysministeriö, p. 029 516 139, [email protected]
Antti Piirainen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Findata p. 029 524 7644, [email protected]  
Marketta Niemelä, VTT, p. 040 574 6549, [email protected] (älykoti)

Sivun alkuun