Hyppää sisältöön
Media

Sukupuoli ei voi vaikuttaa vakuutuksen hintaan

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 31.5.2012 10.49
Tiedote -

Hallitus esittää, että sukupuoli ei saisi jatkossa vaikuttaa vakuutusmaksuihin tai vakuutusetuuksiin. Nykyisin sukupuolta käytetään eräiden henkilö-, liikenne- ja autovakuutusten vakuutusmaksujen ja -turvan määrittelyssä samalla tapaa kuin ikää ja terveydentilaa.

Lain muutostarve johtuu EU-tuomioistuimen antamasta tuomiosta, jonka mukaan sukupuoli ei voi olla vakuutusmaksun peruste.

Esimerkiksi naisten henkivakuutusmaksut ovat tällä hetkellä Suomessa keskimäärin miesten maksuja halvemmat, sillä naiset elävät tilastollisesti pidempään. Myös vapaaehtoiset tapaturmavakuutukset ovat edullisempia naisille, sillä naisten tapaturmariski on huomattavasti alempi kuin miehillä. Sairauskuluvakuutuksissa miehillä puolestaan on useimmiten alemmat vakuutusmaksut, koska naiset käyttävät miehiä enemmän vakuutuksella katettavia terveyspalveluita.

 Lainmuutoksen myötä kuluttajien ottamissa vakuutuksissa ei saisi käyttää sukupuolta maksujen tai etuuksien laskennassa. Muutos koskisi uusia vakuutussopimuksia sekä vuosittain uusiutuvia vakuutuksia, joita ovat esimerkiksi vahinkovakuutukset sekä tapaturma- ja sairauskuluvakuutukset.

Muutoksen tarkkoja vaikutuksia vakuutusmaksuihin on vaikea arvioida. Hinnoitteluperusteen yhdenmukaistaminen nostaisi todennäköisesti ainakin naisten tapaturmavakuutusten ja henkivakuutusten maksuja.

Hallitus antoi asiaa koskevan esityksen eduskunnalle 31. toukokuuta. Lakien on tarkoitus tullavoimaan 21.12.2012.

Lisätietoja

ylitarkastaja Terhi Valtonen, p. 0295 163 431, [email protected]Sivun alkuun