Hyppää sisältöön
Media

Pohjoismainen sosiaaliturvasopimus uudistetaan

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 12.6.2012 9.30
Tiedote -

Pohjoismaiset sosiaali- ja terveysministerit ovat allekirjoittaneet uudistetun pohjoismaisen sosiaaliturvasopimuksen 12.6. Norjan Bergenissä.

 

Sopimus on EU:n sosiaaliturva-asetusten periaatteiden mukainen. Uudistettu sopimus täydentää EU-säännöstä niin, että ne koskevat kaikkia Pohjoismaita ja kaikkia siellä asuvia henkilöryhmiä, eli myös Pohjoismaissa liikkuvia kolmansien maiden kansalaisia ja alueellisesti Färsaaret ja Grönlanti.

Nykyisen sopimuksen eräät erityismääräykset on säilytetty myös uudessa sopimuksessa. Esimerkiksi työttömyysturvaa koskeva niin sanottu viiden vuoden paluuoikeusmääräys ja kotimatkasta aiheutuvien lisäkustannusten korvaamista sairaustapauksen yhteydessä koskeva määräys säilyvät ennallaan. Työttömyyspäivärahaa koskevien kustannusten korvaamisesta Pohjoismaiden välillä luovutaan.

"Sopimuksella helpotamme kansalaistemme asemaa ja yksinkertaistamme hallintoa. Siinä korostetaan aiempaa selvemmin myös viranomaisen yhteistyön merkitystä. Ennen kaikkea se on osoitus halustamme laajaan yhteistyöhön sosiaaliturvan osalta kansalaistemme parhaaksi", sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko toteaa.

Suomessa uusi sosiaaliturvasopimus vaatii eduskunnan hyväksynnän. Sopimuksen arvioidaan tulevan voimaan keväällä 2013 kun kaikki Pohjoismaat ovat sen hyväksyneet. 

Lisätietoja

apulaisosastopäällikkö Carin Lindqvist-Virtanen, p. 0295 516 3166
hallitusneuvos KatriinaAlaviuhkola, p. 0295 516 3167


Muualla palvelussamme Pohjoismainen yhteistyö

Muualla verkossa Pohjoismainen sosiaaliturva

Paula Risikko
Sivun alkuun