Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Pohjoismaiden sosiaali- ja terveysministerit puivat muuttoliikkeen luomia haasteita

Sosiaali- ja terveysministeriö
25.4.2016 11.38
Tiedote 58/2016

Turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttajien sosiaali- ja terveyspalvelut puhuttavat Pohjoismaiden ministereitä. Pohjoismaihin saapui viime vuonna lähes 250 000 turvapaikanhakijaa ja tilanne vaikuttaa myös sosiaali- ja terveyshuoltoon.

Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan, Islannin, Ahvenanmaan ja Grönlannin sosiaali- ja terveysasioista vastaavat ministerit tapaavat Helsingissä keskiviikkona 27. huhtikuuta. Suomea edustavat kokouksessa sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä ja perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula.

Pohjoismaille yhteisiä sosiaali- ja terveydenhuollon haasteita ovat muun muassa turvapaikanhakijoiden terveystarkastukset, tarttuvat taudit ja rokotukset, yksin saapuvat alaikäiset turvapaikanhakijat, sekä sosiaalipalvelut erityisesti lapsille, vanhuksille ja vammaisille.

Kaikki Pohjoismaat ovat ottaneet käyttöön tarttuvien tautien seulonnat maahanmuuttajille ja turvapaikanhakijoille. Suomessa turvapaikanhakijoille tehdään vastaanottokeskuksessa terveystarkastus ja infektiotautien seulonta. Aikuisilla turvapaikanhakijoilla on oikeus kiireellisiin ja välttämättömiin sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin. Alaikäisillä turvapaikanhakijoilla on oikeus samoihin sosiaali- ja terveyspalveluihin kuin suomalaisilla lapsilla.

Ministerit Mäntylä ja Rehula painottavat hallinnonalat ylittävää yhteistyötä sekä turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttajien sosiaali- ja terveyspalveluissa että heidän kotouttamisessaan.

”Ensisijaisen tärkeää on turvata etenkin naisten, lasten ja muiden haavoittuvien ryhmien palveluntarpeet”, sanoo ministeri Mäntylä.

”Onnistunut kotoutuminen vaatii yhteistyötä monella eri osa-alueella, on katsottava kokonaisuutta”, jatkaa ministeri Rehula.

Tällä hetkellä pohjoismaista yhteistyötä pakolaisten ja maahanmuuttajien kotouttamisessa tehdään muun muassa pohjoismaisen tukiohjelman kautta. Myös ministerineuvoston roolia kotouttamisen tukemisessa vahvistetaan.

Helsingissä järjestettävä sosiaali- ja terveysministerikokous on osa Suomen puheenjohtajuusohjelmaa Pohjoismaiden ministerineuvostossa 2016. Kokouksen tavoitteena on käydä keskustelua ja jakaa Pohjoismaiden kesken tietoa ja hyviä käytäntöjä turvapaikanhakijoiden sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyen. Kokouksessa annetaan myös yhteinen julkilausuma kansanterveysalan yhteistyöstä terveyserojen kaventamiseksi.

Toimituksille tiedoksi: Ministereitä on mahdollisuus haastatella kokouksen yhteydessä keskiviikkona 27.4. kello 14.30–14.55. Ennakkoilmoittautumiset tiistaina 26.4. kello 16 mennessä: tiedottaja Anne-Sofie Pesola 0295 163 625 tai viestinta(at)stm.fi

Lisätietoja:
neuvotteleva virkamies Maria Waltari, p. 02951 633 37
sosiaalineuvos Viveca Arrhenius, p. 029516 3286

STM:n sivuilla
Suomen puheenjohtajuus Pohjoismaiden ministerineuvostossa

Hanna Mäntylä Juha Rehula
Sivun alkuun