Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

HILA alentaa lääkevalmisteiden tukkuhintoja

Sosiaali- ja terveysministeriö
5.12.2005 9.40
Tiedote -

Lääkkeiden hintalautakunnan (HILA) tulee alentaa lääkekorvausjärjestelmän piiriin kuuluvien lääkevalmisteiden tukkuhintoja viisi prosenttia sairausvakuutuslain muutosten tullessa voimaan 1.1.2006. Lääkkeiden hintalautakunta on pyytänyt lääkeyrityksiä ilmoittamaan 1.12.2005 mennessä, mitkä lääkevalmisteet säilyvät 1.1.2006 alkaen korvausjärjestelmän piirissä. Lääkeyritysten ilmoitusten mukaan Lääkkeiden hintalautakunta on irtisanonut valmisteet korvausjärjestelmästä joko kokonaan tai tiettyjen lääkemuotojen, pakkauskokojen tai vahvuuksien osalta. Irtisanominen tarkoittaa käytännössä sitä, että asiakas maksaa itse kyseisen valmisteen koko kauppahinnan.

Tukkuhintojen alentamisella valtio hillitsee lääkekorvauskustannusten kasvua, joka on ollut 100 milj. euroa vuodessa. Vuoden 2006 alussa voimaan tulevan lain mukaan Lääkkeiden hintalautakunta on velvollinen alentamaan kaikkien Kela-korvausjärjestelmän piiriin kuuluvien myyntiluvallisten lääkkeiden hintoja 5 prosenttia. Lääkeyritys voi itse päättää, pitääkö se lääkevalmistetta korvausjärjestelmässä vai hinnoitteleeko yritys valmisteen vapaasti. Yritys voi neljännesvuosittain poistaa valmisteita korvausjärjestelmästä ilmoittamalla siitä Lääkkeiden hintalautakunnalle.

Lääkkeiden hintalautakunnassa on laadittu luettelo niistä valmisteista, jotka on sanottu irti korvausjärjestelmästä. (Katso www.hila.fi >Ajankohtaista.)

Lisätietoja antavat: yliproviisori Sinikka Rajaniemi, (09) 160 73171 tai 040 5015076 ja ylifarmaseutti Mikko Törmä, puh. (09) 160 73173.

Sivun alkuun