Hyppää sisältöön
Media

Apteekkien palvelupisteet parantavat lääkehuollon toimivuutta haja-asutusalueella

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 9.12.2010 13.00
Tiedote -

Helmikuun 2011 alusta alkaen apteekkari voi perustaa apteekin palvelupisteen haja-asutusalueelle tai kyläkeskukseen, jos siellä ei ole riittäviä toimintaedellytyksiä sivuapteekin pitämiselle. Palvelupisteestä voidaan välittää myös reseptilääkkeitä.

Apteekkari voi perustaa apteekin palvelupisteen Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen luvalla. Palvelupisteiden lukumäärää ei ole rajattu.

Tarkoituksena on parantaa syrjäseutujen ja haja-asutusseutujen lääkehuollon toimivuutta, joten myös kuntien roolia alueensa apteekkipalvelujen saatavuuden ja toimivuuden seurannassa ja arvioinnissa vahvistetaan. Kunta voi tehdä Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskukselle aloitteen apteekin, sivuapteekin tai apteekin palvelupisteen perustamisesta.

Lääkelaissa on myös uudistettu lääkeneuvonnan käytännön menettelytapoja sekä annettu säännökset apteekkien verkkopalvelutoiminnasta.

Yliopistoapteekit maksavat apteekkimaksun jatkossa valtiolleApteekkien on suoritettava valtiolle vuosittainen apteekkimaksu, jonka suuruus määräytyy apteekin liikevaihdon perusteella. Pienimmät apteekit eivät maksa lainkaan apteekkimaksua, ja suurimmilla apteekeilla maksu on lähes 11 prosenttia liikevaihdosta. Vuonna 2011 apteekkimaksun osuus sen perusteena olevasta liikevaihdosta on keskimäärin 6,7 prosenttia. Alle kymmenen euron apteekkimaksua ei peritä.Myös Helsingin ja Itä-Suomen yliopistojen apteekit maksavat apteekkimaksun jatkossa valtiolle.

Hallitus esitti torstaina 9. joulukuuta asiaa koskevien lakien vahvistamista. Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa lait perjantaina.

Lisätietoja

Lakimies Kirsi Ruuhonen, p. 09 160 74131
Neuvotteleva virkamies Ulla Närhi, p. 09 160 74146

Sivun alkuun