Hyppää sisältöön
Media

Sote-uudistuksen uusi valmistelu käynnistyi

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 2.10.2015 12.11
Tiedote 54/2015

Sosiaali- ja terveysministeriö on käynnistänyt sote-uudistuksen uuden valmistelun. Yhteistä tahtotilaa kirkastettiin valmisteluryhmien työseminaarissa 2. lokakuuta Helsingissä.

Sote-uudistusta valmistellaan perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan johdolla. Ministeri Rehula käy parhaillaan aluekierroksella tapaamassa kuntapäättäjiä eri puolella Suomea. Vierailuilla keskustellaan kuntien näkemyksistä tulevien itsehallintoalueiden muodostamisesta ja siitä, miten kunnat varautuvat tuleviin muutoksiin.

Sote-uudistuksen linjaukset tekee hallitus. Lokakuun aikana on tarkoitus linjata jatkovalmistelun pohjana käytettävä itsehallintoalueiden määrä. Hallitusohjelman mukaan alueita voi olla enintään 19.  Tämän jälkeen kuntia kuullaan alueratkaisusta.

STM:llä ja VM:llä on yhteinen virkamiesohjausryhmä ja projektiryhmä valmistelemassa sote-uudistusta, itsehallintoalueiden perustamista ja aluehallintouudistusta. Ryhmien tehtävänä on valmistella ja toteuttaa sote-uudistus rahoitusratkaisuineen sekä siihen liittyvä itsehallintoalueiden perustaminen.

Projektiryhmän alaisuudessa toimii eri asiakokonaisuuksia valmistelevia ryhmiä. Ne valmistelevat aluejakoja, järjestämis- ja voimaanpanolakia, itsehallintoaluelakia ja rahoitussäännöksiä. Eri toimijoita kutsutaan joustavasti mukaan eri valmisteluvaiheisiin.

Sote-uudistuksen projektijohtaja on alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti. Projektijohtaja raportoi suoraan ministereille ja vastaa projektia koskevien asioiden esittelystä reformiministerityöryhmälle. Ministerityöryhmä tekee poliittiset linjaukset hallituksen päätettäväksi ja ohjaa valmisteluryhmien työtä. Hankkeella on myös parlamentaarinen seurantaryhmä, jossa ovat mukana kaikki eduskuntapuolueet.

Valmisteluaikataulu on tiivis. Lakiesitys sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä on tarkoitus antaa eduskunnalle syksyllä 2016.

www.stm.fi/sote-uudistus

Lisätietoja

projektijohtaja, alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti, p. 0295 163012

Sivun alkuun