Hyppää sisältöön
Media

Sote-uudistuksen toimeenpano on käynnistynyt

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 26.8.2021 10.07
Tiedote 235/2021
ministeri Krista Kiuru

”Voimme vihdoin aloittaa sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistuksen toimeenpanon monien vuosien valmistelun ja odottelun jälkeen”, perhe-ja peruspalveluministeri Krista Kiuru totesi avauspuheenvuorossaan hyvinvointialueiden edustajille sote-uudistuksen toimeenpanon käynnistystilaisuudessa 26.8.

Kiuru korosti, että sote- ja pelastustoimen uudistamisen alkaa hyvin erikoisessa tilanteessa. ”Korona-pandemia on varjostanut meitä jo pitkään. Korona on vaatinut sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöltä ja johdolta ennennäkemätöntä työmäärää ja venymistä.”

”Sote-uudistuksen toimeenpano on täydessä vauhdissa hyvinvointialueilla. Katse on vahvasti tulevissa hyvinvointialueiden aloittamista edeltävissä kuukausissa: mitkä ovat kriittisiä tekijöitä hyvinvointialueen käynnistymisen kannalta, ja mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota, jotta uudistuksen tavoitteet toteutuvat”, ministeri summasi.

Aluevaltuustot aloittavat toimintansa ensi vuonna

Järjestäjän rooli alkaa, kun aluevaltuustot aloittavat toimintansa vuonna 2022. Varsinainen järjestämisvastuu siirtyy hyvinvointialueille 1.1.2023. Ensimmäiset aluevaalit ovat 23.1.2022. Vuodesta 2025 alkaen aluevaalit ovat yhdessä kuntavaalien aikaan. Aluevaalit järjestetään kaikilla muilla alueilla paitsi Helsingissä.

Valtioneuvosto rahoittaa uudistuksen valmistelua hyvinvointialueiden, HUS-yhtymän ja Helsingin kaupungin valmistelutehtävien osalta uudistuksen voimaanpanolain mukaisesti.

Valtionavustuksena myönnettävää määrärahaa voi käyttää hyvinvointialueiden perustamiseen ja toimintaan sekä väliaikaisten valmistelutoimielinten kustannuksiin vuosina 2021 ja 2022. Yhteensä muutoskustannusten määräksi on arvioitu noin 62 miljoonaa euroa. Valtioneuvosto seuraa rahoituksen käyttöä ja sen riittävyyttä. 

”Rahallisen tuen lisäksi olemme muodostaneet, yhteistyössä eri ministeriöiden kanssa, monia toimeenpanoa tukevia asiantuntijaverkostoja ja valmisteluryhmiä. Näissä verkostoissa ja työryhmissä on yhdessä alueiden edustajien kanssa laadittu muun muassa alueellisen toimeenpanon tiekarttoja, joiden tarkoitus on antaa konkreettisia askelmerkkejä alueiden valmistelijoille”, Kiuru kertoi.

Hyvinvointialueet itsenäisiä toimijoita

Hyvinvointialueet päättävät itse palveluistaan ja siten myös esimerkiksi palveluverkostaan. 
Hyvinvointialue vastaa siitä, että palveluja on oikeassa suhteessa alueen asukkaiden tarpeisiin nähden ja että palvelut ovat yhdenvertaisesti saatavilla. Lisäksi sen on huomioitava alueelliset ja kansalliset tarpeet onnettomuuksiin varautumiselle.

Lisätietoja: 

Jenny Suominen, perhe- ja peruspalveluministerin erityisavustaja, STM, [email protected], puh. 0295163109

Sivun alkuun