Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Mikä on sote- ja maakuntauudistuksen tiekartta?

Sosiaali- ja terveysministeriö
10.10.2016 10.06
Uutinen

Sote- ja maakuntauudistuksen alueellisen valmistelun tueksi on tehty tiekartta. Lääkintöneuvos Taina Mäntyranta sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoo videohaastattelussa, mikä tiekartta oikein on, kenelle se on tarkoitettu ja miten sitä käytetään.

Linkki videohaastatteluun: https://youtu.be/-7mNd-ynZsc

Tekstiversio haastattelusta

Mikä on sote- ja maakuntauudistuksen tiekartta?

”Tiekartta on opas tai käsikirja maakunnille maakunta- ja soteuudistuksen alueelliseen valmisteluun. Se sisältää neljä eri vaihetta. Nyt meillä on vapaaehtoinen valmisteluvaihe, sitten tulee väliaikainen hallinto ja sitten tulee vaalit vuoden 2018 alussa. Järjestämisvastuu siirtyy vuoden 2019 alusta. Tässä vaiheessa on tehty valmiiksi tai lähes valmiiksi ensimmäinen vaihe, vapaaehtoisen valmistelun vaihe, joka jatkuu ensi kesään saakka.”

Kenelle se on tarkoitettu?

”Meillä on 18 maakuntaa, joissa on 18 muutosjohtajaa tai alueellista päävalmistelijaa ja 18 sote-valmistelijaa. Useimmissa maakunnissa on jo organisoiduttu niin pitkälle, että siellä saattaa olla kolmattasataa ihmistä mukana niissä kaikissa ryhmissä, jotka miettivät sotea tai maakuntaa tai näitä yhdessä, heille kaikille, toki myös muille kaikille kiinnostuneille tiekartta on tarkoitettu.

Kun tämä on tarkoitettu sille porukalle, joka valmistelee isoa muutosta, niin tiekartassa kerrataan hieman lainsäädäntöä, mutta siellä on paljon muutakin. Siellä on hyviä esimerkkejä eri puolelta Suomesta, ja niitä koko ajan täydennetään sitä mukaan, kun maakunnista kuullaan, että jossain on ideoitu joku hyvä tapa valmisteluvaiheeseen. Tiekartassa on linkkejä eri ministeriöiden aineistoihin, siellä on myös THL:n ja kuntaliiton panosta. Mutta päävastuussa on toisaalta valtiovarainministeriö, toisaalta sosiaali- ja terveysministeriö.”

Miten sitä käytetään?

”Tiekartta on sähköinen. Se löytyy alueuudistus.fi-sivuilta. Tiekartassa on neljä vaihetta. Kun kutakin vaihetta klikkaa, avautuu tarkempia ohjeita, ideoita tai jatkolinkkejä. Tällä hetkellä se rakentuu maakuntalaissa mainittujen tehtävien mukaan. Nämä yli 20 eri tehtävää on saanut oman jaksonsa. Toki sosiaali- ja terveydenhuollosta, joka on ehkä 90 prosenttia koko maakunnan toiminnasta, on pidempi teksti. Lisäksi siellä on yleistekstiä liittyen henkilöstöön, omaisuuteen ja hankintoihin. Kaikki on verkossa samassa paikassa ja siellä on linkkejä ja lisätietoja.”

Lisätietoja

Sote- ja maakuntauudistuksen alueellisen valmistelun tiekartta on julkaistu: http://stm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/sote-ja-maakuntauudistuksen-alueellisen-valmistelun-tiekartta-on-julkaistu

Video: Kimmo Vainikainen

Näkökulmat aluehallintouudistus alueuudistus-arkisto sote-uudistus
Sivun alkuun