Hoppa till innehåll
Media

Hälsosäkerheten vid gränserna: förteckningen över lågriskländer från och med den 23 augusti

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 19.8.2021 13.23 | Publicerad på svenska 19.8.2021 kl. 14.48
Pressmeddelande 228
Koronatiedotuspiste

Statsrådet har godkänt en ändring av den förordning som gör det möjligt att komma till Finland utan att vidta de hälsosäkerhetsåtgärder som anges i lagen om smittsamma sjukdomar. Den ändrade förordningen träder i kraft den 23 augusti 2021.

Av personer som kommer till Finland från ett land eller ett område där incidensen av covid-19 eller förekomsten av virusvarianter inte medför någon särskild risk för spridning av epidemin krävs inget intyg över att de har fått covid-19-vaccinationsserien eller över att de har genomgått coronavirus-sjukdomen inom de senaste sex månaderna eller ett covid-19-test. 

Förordningen har ändrats som en följd av det förändrade epidemiläget. I förordningen har man strukit Albanien, Australien, Bosnien-Hercegovina och Rumänien från förteckningen, eftersom epi-demiläget har försämrats i dessa länder. Samtidigt har man lagt till Övertorneå kommun i Sverige därför att det inte konstaterades nya coronafall i kommunen under de föregående fyra veckorna.  

De länder för vilka det enligt statsrådets förordning inte krävs ett test eller intyg av de som anländer till Finland är Hongkong, Kina, Macao, Nya Zeeland, Polen, Taiwan, Ungern och Vatikanen samt kommunerna Storfjord, Kåfjord, Nordreisa, Kautokeino, Karasjok, Tana, Nesseby och Sør-Varanger i Norge och Övertorneå kommun i Sverige.  I dessa länder och områden är incidensen för coronafal-len under två veckor nu under 10 per 100 000 invånare. 

Förordningen ändras ifall epidemiläget i länderna och områdena förändras.

Ytterligare information: 

Mirka-Tuulia Kuoksa, jurist, social- och hälsovårdsministeriet, [email protected]

Tillbaka till toppen