Hyppää sisältöön
Media

Sosiaaliturvasopimus Etelä-Korean kanssa

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 19.1.2017 13.44
Tiedote 13/2017

Valtioneuvosto on 19. tammikuuta antanut asetuksen Suomen ja Etelä-Korean välisen sosiaaliturvasopimuksen voimaantulosta. Sopimus vaikuttaa maiden välillä liikkuvien henkilöiden sosiaaliturvaan ja se tulee voimaan 1.2.2017. Sopimus koskee eläkkeitä ja työttömyysvakuutusta.

Sopimuksessa on niin sanottuja lähetettyjä työntekijöitä koskevia määräyksiä. Suomalaisen työnantajan Etelä-Koreaan lähettämä työntekijä jää Suomen työeläkelainsäädännön ja työttömyysvakuutuksen alaisuuteen työkomennuksen ajaksi, enintään kuitenkin viideksi vuodeksi. Tältä ajalta Etelä-Koreassa ei peritä eläke- ja työttömyysvakuutusmaksuja, vaan suomalainen työnantaja ja työntekijä suorittavat maksut Suomen lain mukaisesti Suomeen. Sopimuksella vältetään kaksinkertaiset vakuutusmaksut. Suomesta lähetetyn työntekijän todistuksen antaa Eläketurvakeskus.

Sopimus myös takaa työskentelyyn perustuvien eläkkeiden maksamisen Suomesta Etelä-Koreaan ja Etelä-Koreasta Suomeen. Suomessa eläkehakemusten toimittamisessa ja hakumenettelyssä hakijoiden apuna toimii Eläketurvakeskus.

Sopimusmaiden välillä liikkuvan työntekijän oikeus Kansaneläkelaitoksen hoitamaan sosiaaliturvaan ei määräydy sopimuksen perusteella.

Lisätietoja

hallitusneuvos Marja-Terttu Mäkiranta, p. 0295 163170, [email protected]

Sivun alkuun