Hyppää sisältöön
Media

Asiakastietolakia tarkentava asetus lausunnoille: jatkossa sähköisen todistuksen rokotuksista saa Omakannasta

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 19.3.2021 15.26
Tiedote 68/2021

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) pyytää lausuntoja asiakastietolakia tarkentavasta asetuksesta. Asetuksella säädettäisiin siitä, että henkilölle voitaisiin antaa Omakanta-palvelun kautta sähköinen todistus rokotuksista sekä laboratoriotutkimusten tuloksista.

Ensimmäisessä vaiheessa sähköinen todistus voitaisiin antaa koronarokotuksesta. Tavoitteena on, että jatkossa Omakannasta voi saada sähköisen todistuksen myös kaikista muista rokotuksista sekä laboratoriotutkimusten tuloksista.

Asetuksessa ei säädetä rokotustodistuksen käyttötarkoituksista

Asetus liittyy Omakanta-palveluun toteutettavaan sähköiseen koronarokotustodistukseen, jota Suomessa parhaillaan valmistellaan. Todistus olisi yhteensopiva EU-komission esittämän niin sanotun vihreän todistuksen (Digital Green Certificate) eli EU:n yhteisen koronatodistuksen kanssa. 

Rokotustodistus voisi olla Omakannasta puhelimella näytettävä sähköinen rokotustieto, QR-koodi tai näiden yhdistelmä ja se voitaisiin myös tulostaa paperille.

Terveydenhuollon ammattilainen tallentaa rokotustiedot sekä muut tutkimustiedot Omakantaan rokottamisen jälkeen ja vastaa siitä, että tiedot ovat Omakannassa oikein.

Asetuksessa ei säädettäisi rokotustodistuksen käyttötarkoituksista. Henkilö voisi itse päättää, miten ja mihin todistusta käyttäisi.

Sähköinen rokotustodistus olisi maksuton.

Koska kaikki eivät käytä tai pysty käyttämään Omakanta-palvelua, henkilö saisi halutessaan rokotustodistuksen paperisena versiona rokotuksen antaneelta taholta. Jo nyt paperisen todistuksen annetusta rokotuksesta saa, kun sitä pyytää rokotuksen antaneesta toimipaikasta.

Asetus ei toisi terveydenhuollon ammattilaisille uusia velvoitteita

Asiakastietolakia tarkentava asetus ei toisi terveydenhuollon ammattilaisille uusia velvoitteita laissa jo nykyisin säädettyjen velvoitteiden lisäksi.

Jotta sähköinen rokotustodistus voitaisiin ottaa käyttöön, on kuitenkin ensin varmistettava, että rokotustiedot tallennetaan Kanta-palveluihin kattavasti ja oikeassa muodossa. Tätä varten tulee suureen osaan käytössä oleviin potilastietojärjestelmiin tehdä muutoksia tai ottaa käyttöön erillinen, Kanta-palveluihin liitetty sovellus rokotustietojen tallentamiseen. 

Asetuksesta voi antaa lausuntoja 9.4.2021 saakka

Lausuntoja asetuksesta voi antaa 19.3.2021–9.4.2021. 

Tavoitteena on, että asiakastietolakia tarkentava asetus tulisi voimaan 1.5.2021 ja että sähköisen koronarokotustodistuksen tekninen toteutus olisi valmiina toukokuussa 2021.

Lisätietoa

hallitussihteeri Outi Äyräs-Blumberg, [email protected] (asiakastietolakia tarkentava asetus)
johtaja Minna Saario, [email protected] (yleiset kysymykset)

Sivun alkuun