Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Hälsosammare livsmedel på agendan vid möte för EU:s hälsoministrar

Social- och hälsovårdsministeriet
18.4.2016 11.48
Pressmeddelande 51/2016 Finlands förhållningssätt till EU:s gemensamma logor på livsmedelsförpackningarna har korrigerats i pressmeddelandets sista stycke 19.4. kl.16.30

Familje- och omsorgsminister Juha Rehula deltar i ett inofficiellt hälsoministermöte i Amsterdam den 17-18 april. Vid mötet behandlas bl.a. hur det genom att förbättra kvaliteten på livsmedlen kan göras lättare för konsumenterna att göra hälsosamma val.

EU:s hälsoministrar diskuterar också antimikrobiell resistens och innovativa läkemedel. Antibiotikaresistenta bakterier är ett av de största hoten mot folkhälsan i de utvecklade länderna. Med innovativa läkemedel avses nya läkemedelsuppfinningar som ger större nytta än tidigare behandlingar. Ofta är dessa läkemedel mycket dyra, vilket begränsar tillgången till dem.

I samband med mötet träffar minister Rehula hälsokommissarie Vytenis Andriukaitis och Norges hälso- och omsorgsminister Bent Høie. Vid mötena med dem diskuteras bland annat de nya genom- och cancercenter som ska inrättas i Finland. Minister Rehula presenterar också för hälsokomissarien hur social- och hälsovårdsreformen fortskrider.

EU vill ha bättre livsmedelskvalitet

EU har som mål att kvaliteten på livsmedel ska förbättras genom att mängden salt, mättat fett och tillsatt socker i livsmedlen minskas. I Finland har motsvarande arbete för att främja hälsan och minska saltet och det mättade fettet enligt forskning minskat hjärt- och kärlsjukdomarna redan under flera decennier. Ett praktiskt verktyg har varit märkningen "bättre val" på livsmedel som en del av systemet Hjärtmärket.

En förbättring av livsmedelskvaliteten i EU hjälper Finland att uppnå sina nationella mål i fråga om kost och näring. Det stöder även regeringens spetsprojekt för främjande av hälsa och välfärd och minskning av ojämlikhet. Livsmedel av bättre kvalitet hjälper till att minska den ojämlikhet mellan olika befolkningsgrupper som beror på kost och näring.

För att förbättra livsmedlens kvalitet och näringen krävs samarbete mellan flera sektorer och hela livsmedelskedjan. Finland förespråkar dock inte EU:s gemensamma logor på livsmedelsförpackningarna. Finlands ståndpunkt är att livsmedlen generellt bör bli hälsosammare, så att konsumenten automatiskt får bättre produkter.

Ytterligare information

Pirjo Pietilä-Kainulainen, överinspektör, tfn +358 2951 63259

På SHM:s webbplats
Kost

Juha Rehula
Tillbaka till toppen