Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Terveellisemmät elintarvikkeet EU:n terveysministereiden agendalla

Sosiaali- ja terveysministeriö
18.4.2016 11.48
Tiedote 51/2016 Tiedotteen viimeiseen kappaleeseen on tarkennettu Suomen kanta koskien EU:n yhteisiä logoja ruokapaketteihin 19.4. klo 16.30.

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula osallistuu epäviralliseen terveysministerikokoukseen 17.–18. huhtikuuta Amsterdamissa. Kokouksessa käsitellään muun muassa sitä, miten terveelliset valinnat voidaan tehdä kuluttajalle helpommiksi elintarvikkeiden laatua parantamalla.

EU:n terveysministerit keskustelevat myös mikrobilääkeresistenssistä ja innovatiivisista lääkkeistä. Antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit ovat suurimpia kansanterveysuhkia kehittyneissä maissa. Innovatiivisilla lääkkeillä tarkoitetaan uusia lääkekeksintöjä, joilla saavutettava hyöty on suurempi kuin aikaisemmilla hoidoilla. Usein nämä uudet lääkkeet ovat huomattavan kalliita, mikä rajoittaa lääkkeen saatavuutta.

Kokouksen yhteydessä ministeri Rehula tapaa terveyskomissaari Vytenis Andriukaitiksen sekä Norjan terveysministeri Bent Høien. Tapaamisissa keskustellaan muun muassa Suomeen perustettavista uusista genomi- ja syöpäkeskuksista. Ministeri Rehula esittelee myös sote-uudistuksen etenemistä terveyskomissaarille.

Elintarvikkeiden laatu halutaan paremmaksi EU:ssa

EU:n tavoitteena on parantaa elintarvikkeiden laatua vähentämällä niissä olevaa suolaa, tyydyttynyttä rasvaa ja lisättyä sokeria. Suomessa vastaava työ terveydenedistämiseksi ja suolan ja tyydyttyneen rasvan vähentämiseksi on tutkitusti vähentänyt sydän- ja verisuonitauteja jo vuosikymmenten ajan. Käytännön työkaluna on ollut ”Parempi valinta”-maininta elintarvikkeissa osana Sydänmerkki-järjestelmää.

Elintarvikkeiden laadun parantaminen EU:ssa auttaa Suomea saavuttamaan kansalliset ravitsemustavoitteensa. Se myös tukee hallituksen kärkihanketta, jossa edistetään terveyttä ja hyvinvointia sekä vähennetään eriarvoisuutta Parempilaatuiset elintarvikkeet auttavat vähentämään ravitsemuksesta johtuvaa epätasa-arvoa eri väestöryhmien kesken.

Elintarvikkeiden laadun ja ravitsemuksen parantaminen vaatii monen toimialan ja koko ruokaketjun yhteistyötä. Suomi ei kuitenkaan kannata EU:n yhteisiä logoja ruokapaketteihin. Suomen mielestä elintarvikkeiden koostumuksen pitäisi olla yleisesti terveellisempi, jotta kuluttaja saisi automaattisesti parempia tuotteita.

Lisätietoja

Ylitarkastaja Pirjo Pietilä-Kainulainen p. +358 2951 63259

STM:n sivuilla
Ravinto

Juha Rehula
Sivun alkuun