Hoppa till innehåll
Media

Vad går försöket med basinkomst ut på?

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 25.8.2016 18.20
Nyhet

Social- och hälsovårdsministeriet ber om utlåtanden om lagförslaget som gäller genomförande av ett försök med basinkomst. Men vad går försöket med basinkomst ut på? Vad vill man åstadkomma med det? Hur väljs de personer som deltar i försöket? Vad sker just nu inom basinkomstprojektet, och när börjar försöket? Liisa Siika-aho, direktör för arbetslöshets- och sjukförsäkringsenheten vid social- och hälsovårdsministeriet, svarar på frågorna.

Länk till videointervjun: https://youtu.be/ZCGBxvQhv1Y

Textversion av intervjun

Vad går försöket med basinkomst ut på?

”Försöket med basinkomst är en del av spetsprojektet Kundorienterad service. Syftet med försöket med basinkomst är att undersöka eventuella effekter på sysselsättningen och bedöma möjligheten att reformera den sociala tryggheten.”

Hur väljs de människor som deltar i försöket med basinkomst?

”Till försöket med basinkomst väljs människor i åldern 25–58 år som bor i Finland och som får arbetsmarknadsstöd eller grunddagpenning. Urvalet görs av FPA. Det väljs en grupp om cirka 2 000 personer och en kontrollgrupp, och de jämförs sedan i fråga om effekter på beteendet.”

Vad händer just nu i försöket med basinkomst? När börjar försöket?

”Det lagutkast som gäller försöket med basinkomst sänds på remiss under de närmaste dagarna. Efter det fortsätter forskargruppen sitt arbete och den blir sannolikt klar med sitt arbete i november. Avsikten är att försöket med basinkomst inleds i januari.”

Mer information

Social- och hälsovårdsministeriet ber om utlåtanden om genomförande av försök med basinkomst (pressmeddelande 25.8.2016)

Video: Kimmo Vainikainen

Tillbaka till toppen