Hyppää sisältöön
Media

Mikä on perustulokokeilu?

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 25.8.2016 18.20
Uutinen

Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää lausuntoja lakiehdotuksesta, jolla toteutettaisiin perustulokokeilu. Mutta mikä on perustulokokeilu? Mitä sillä halutaan saada aikaan? Miten ihmisiä valitaan kokeiluun? Mitä perustulohankkeessa tapahtuu nyt, milloin kokeilu alkaa? Työttömyys- ja sairausvakuutusyksikön johtaja Liisa Siika-aho sosiaali- ja terveysministeriöstä vastaa.

Linkki videohaastatteluun: https://youtu.be/ZCGBxvQhv1Y

Tekstiversio haastattelusta

Mikä on perustulokokeilu?

”Perustulokokeilu on osa Palvelut asiakaslähtöiseksi -kärkihanketta. Perustulokokeilulla on tarkoitus tutkia mahdollisia vaikutuksia työllisyyteen ja arvioida mahdollisuutta uudistaa sosiaaliturvaa.”

Miten ihmisiä valitaan mukaan perustulokokeiluun?

”Perustulokokeiluun valitaan 25-58-vuotiaita Suomessa asuvia ihmisiä, jotka saavat työmarkkinatukea tai peruspäivärahaa. Otannan suorittaa Kela, ja valitaan noin 2000 henkilö ja heille verrokkiryhmä, jota verrataan käyttäytymisvaikutuksiltaan.”

Mitä perustulokokeilussa tapahtuu nyt? Milloin kokeilu alkaa?

”Perustulokokeilulakiesitys lähtee lausunnoille aivan lähipäivinä. Sen jälkeen tutkijaryhmä jatkaa työtään ja saa työnsä valmiiksi todennäköisesti marraskuussa. Perustulokokeilun on tarkoitus alkaa tammikuussa.”

Lisätietoa

Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää lausuntoja perustulokokeilun toteuttamisesta (tiedote 25.8.2016)

Video: Kimmo Vainikainen

Sivun alkuun