Hyppää sisältöön
Media

Sukupuolten tasa-arvo varhaiskasvatuksessa ja HLBTI-ihmisten hyvinvointi pääteemoina pohjoismaisessa ministerikokouksessa

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 6.9.2021 13.04
Tiedote 247/2021

Lainsäädännöllä ja kansallisella ohjauksella on merkittävä rooli edistettäessä sukupuolten tasa-arvoa varhaiskasvatuksessa. Tiedot käyvät ilmi Pohjoismaiden ministerineuvoston tilaamasta raportista.

Sukupuolten tasa-arvon edistäminen varhaiskasvatuksessa puhuttaa myös Pohjoismaiden tasa-arvo- ja HLBTI-asioista vastaavia ministereitä. Ministerit kokoontuvat virtuaalikokoukseen 6. syyskuuta. Kokouksen puheenjohtajana toimii pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist.

Tasa-arvon edistäminen varhaiskasvatuksessa on tasa-arvo- ja HLBTI-asiain ministerineuvoston pääteemoja Suomen puheenjohtajuuskaudella Pohjoismaiden ministerineuvostossa. Perjantaina 3. syyskuuta julkaistussa selvityksessä on kartoitettu varhaiskasvatukseen liittyvää lainsäädäntöä, tutkimusta ja hyviä käytäntöjä Pohjoismaissa, Ahvenanmaalla, Färsaarilla ja Grönlannissa. Selvityksen ovat tehneet tutkijat Nea Alasaari ja Sara Sundell. Tämänpäiväisessä kokouksessaan ministerit keskustelevat keinoista edistää sukupuolten tasa-arvoa varhaiskasvatuksessa selvityksen pohjalta. 

- Sukupuolinormit, -roolit ja -stereotypiat omaksutaan jo lapsuudessa. Opimme, mitä odotuksia meihin sukupuolemme perusteella kohdistuu, mikä on hyväksyttävää ja mitä mahdollisuuksia meillä on. Nämä käsitykset vaikuttavat hyvinvointiimme ja voivat rajoittaa esimerkiksi koulutus- ja ammatinvalintojamme. Tasa-arvoista yhteiskuntaa rakennettaessa on välttämätöntä kiinnittää huomiota varhaiskasvatuksen tasa-arvotyön kehittämiseen, toteaa ministeri Blomqvist. 

Ministerit päättävät HLBTI-yhteistyön jatkosta

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen yhdenvertaisten oikeuksien, kohtelun ja mahdollisuuksien edistäminen on osa pohjoismaista tasa-arvoyhteistyötä vuodesta 2020 alkaen. Tanskan ja Suomen puheenjohtajuuskausien (2020 - 2021) aikana on keskitytty erityisesti nuorten HLBTI-ihmisten hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistämiseen. Elokuussa 2021 julkaistiin nuorten HLBTI-ihmisten hyvinvointia käsittelevä pohjoismainen raportti. Suomen johdolla valmistellaan selvitystä HLBTI-ihmisten kokemien viharikosten ja häirinnän ehkäisemiseksi. Selvitys julkaistaan syksyn 2021 aikana. 

Ministerikokouksessa on tarkoitus päättää HLBTI-yhteistyön jatkamisesta erityisesti ikääntyneiden HLBTI-ihmisten elämänlaadun parantamiseksi. 

- HLBTI-ihmisten oikeudet ovat uhattuina eri puolilla maailmaa. Tutkimusten mukaan suuri osa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvista on myös Pohjoismaissa kokenut väkivaltaa, vihaa tai häirintää, ja pandemia on huonontanut tilannetta entisestään. Pohjoismainen yhteistyö HLBTI-ihmisten oikeuksien edistämiseksi on nyt tärkeämpää kuin koskaan. Tähänastiset HLBTI-hankkeemme ovat keskittyneet erityisesti nuoriin, ja panostukset ikääntyneiden HLBTI-ihmisten hyvinvointiin ovat luonteva seuraava askel, sanoo Blomqvist.

Suomi toimii Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajana vuoden 2021. 

Lisätietoja:

erityisasiantuntija Hanna Onwen-Huma, [email protected], p. 02951 63233
pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministerin erityisavustaja Anna Abrahamsson, [email protected], p. 02951 50029
tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusasiantuntija, Sara Sundell, p. 050 514 1818, [email protected]
projektipäällikkö, Nea Alasaari, [email protected]

Sivun alkuun