Hyppää sisältöön
Media

Pohjoismaat haluavat rajata antibioottien liikakäyttöä

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 9.9.2015 10.52
Uutinen 44/2015

Pohjoismaiden sosiaali- ja terveysministerit kokoontuvat Kööpenhaminassa 9. syyskuuta. Pohjoismaiden ministerineuvoston kokouksessa annetaan mm. pohjoismainen antibioottiresistenssiä käsittelevä julkilausuma.

Antibioottien liikakäyttö on kasvava ongelma, joka uhkaa sekä ihmisten että eläinten hyvinvointia. Sitä tulisi torjua aktiivisesti, jotta antibioottien tehoa ei menetetä.

Antibioottien liikakäyttö heikentää antibioottien tarjoamaa suojaa, pitkittää sairauksia, ja lisää kuolleisuutta. Torjuntatoimien keskiössä on poikkihallinnollinen yhteistyö niin ihmis- ja eläinterveyden saralla, kuin myös maatalous-, ja ympäristösektoreilla.

Julkilausumassa esitetään pohjoismaisen hallinnonrajat ylittävän ”One Health” strategiaryhmän perustamista tiedon ja parhaiden käytäntöjen jakamiseksi. Suomessa ”One Health” näkyy jo muun muassa monialaisen AMR-ryhmän työssä, jonka tehtävänä on laatia kansallinen mikrobilääkeresistenssin torjunnan strategia tulevan talven aikana.

Nyt annettava julkilausuma pohjautuu selvitysmies Bo Könbergin viime vuotiseen raporttiin, jossa peräänkuulutettiin parempia pysyviä rakenteita, sekä laaja-alaisen poikkihallinnollisen yhteistyön foorumeja kansainväliseen yhteistyöhön. Tähän liittyen Suomi haluaa kehittää Helsingissä sijaitsevan Pohjoismaisen hyvinvointikeskuksen (NVC) toimintaa, jotta se paremmin tukisi kansanterveyttä sekä sosiaali- ja terveyspoliittista yhteistyötä.

Pohjoismaista lisäarvoa voitaisiin tuottaa laajentamalla Pohjoismaisen hyvinvointikeskuksen toimipisteen profiilia koskemaan alkoholi- ja huumepolitiikan lisäksi myös laajemmin muita elintapa- ja kansanterveyskysymyksiä.

Kansanterveyden vahvistaminen on keskiössä myös Suomen puheenjohtajuuskaudella 2016. Suomi on käynnistänyt kolmivuotisen puheenjohtajuushankkeen ”Hyvinvoivien ihmisten innovatiivinen ja avoin pohjola 2020”. Hankkeen monet osaprojektit liittyvät kiinteästi Könbergin raportin suosituksiin ja kansanterveyden parantamiseen.

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Maria Waltari, p. 02951 63337
Ylilääkäri Anni Julkunen-Virolainen p. 02951  63324

Sivun alkuun