Hyppää sisältöön
Media

Kulttuurihyvinvoinnin yhteistyöryhmä on aloittanut työnsä

opetus- ja kulttuuriministeriösosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 1.10.2020 15.49
Uutinen
Värikkäitä pensseleitä.

Terveyttä ja hyvinvointia edistävän taide- ja kulttuuritoiminnan yhteistyöryhmä, lyhyemmin kulttuurihyvinvoinnin yhteistyöryhmä (Taiku3), on aloittanut työnsä. Työryhmän tehtävänä on mm. lisätä eri hallinnonalojen ja ministeriöiden välistä yhteistyötä kulttuurihyvinvoinnin alalla, tukea hyvien toimintamallien jalkauttamista sekä edistää vakaan rahoituspohjan luomista.

Työryhmän puheenjohtajina toimivat ylijohtaja Riitta Kaivosoja opetus-ja kulttuuriministeriöstä ja johtaja Annakaisa Iivari sosiaali- ja terveysministeriöstä. Työryhmän toimikausi päättyy 15.2.2023.

- Yhteistyöryhmän työ on osa ministeriöiden välisen yhteistyön jatkumoa, joka on herättänyt myös kansainvälistäkin kiinnostusta. Työryhmän keskeinen tehtävä on rakentaa tähän yhteistyöhön vakiintuneet toimintatavat kulttuurihyvinvoinnin edistämiseksi, tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko sanoo. 

Pääministeri Sanna Marinin hallituksen hallitusohjelma kannustaa lisäämään kulttuurin hyvinvointivaikutuksia eri hallinnonalojen yhteistyötä lisäämällä. Hallitusohjelmassa on myös kirjaus prosenttiperiaatteen jalkauttamisen ja kehittämisen jatkamisesta sekä sen laajentamisesta muille kuin visuaalisen taiteen aloille.

Kulttuurihyvinvointi osana hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä

Kulttuurihyvinvointi on moniulotteinen, tieteen- ja toimialarajat ylittävä kokonaisuus. Tutkimusten mukaan taide- ja kulttuuritoimintaan osallistuminen sekä taiteen kokijana että tekijänä voi edistää hyvinvointia ja terveyttä ja tukea toiminta- ja työkykyä sekä osallisuutta.

- Kulttuurihyvinvointi kuuluu osaksi hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen poikkihallinnollista kokonaisuutta. Työryhmän tehtävänä on mm. tunnistaa kulttuurihyvinvoinnissa keskeiset kehittämisen alueet erityisesti tulevissa sosiaali- ja terveydenhuollon rakenteissa ja toimintamalleissa.  Myös WHO:n julkaisemassa raportissa taiteen ja kulttuurin terveysvaikutuksista kannustetaan sektorirajat ylittävään yhteistyöhön väestön hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru sanoo. 

Työryhmän tulee ottaa työssään huomioon Terveyttä ja hyvinvointia edistävän taide- ja kulttuuritoiminnan yhteistyöryhmän (Taiku2) raportin jatkotoimenpide-ehdotukset sekä Taiteen prosenttiperiaatteen laajentamisen kärkihankkeen (2016–2018) loppuraportin jatkotoimenpiteet.

Lisätietoja:

Työryhmän sihteerit:

Mari Karikoski, kulttuuriasiainneuvos, OKM, [email protected]
Sini Seemer, erityisasiantuntija, STM, [email protected]

Annika Saarikko Krista Kiuru Kulttuuri
Sivun alkuun