Hoppa till innehåll
Media

Kommuninfo: Brexit och Storbritanniens nya europeiska sjukvårdskort

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 9.12.2020 12.19
Nyhet

Storbritannien tar i bruk nya europeiska sjukvårdskort i och med utträdet ur EU. Det finns två olika slags kort. De personer som använder dem har rätt att få medicinskt nödvändig vård i Finland för samma kundavgifter som de övriga kommuninvånarna. Korten tas i bruk den 1 januari 2021.

Personer som är berättigade till det europeiska sjukvårdskort som beviljas av Storbritannien är personer i Storbritannien som är sjukförsäkrade och som bor eller arbetar inom EU, studerande som studerar inom EU eller EU-medborgare som bor i Storbritannien före utgången av övergångsperioden. 

En person som anländer från Storbritannien till Finland och som inte har hunnit få ett nytt ”Citizens Rights”-kort eller europeiskt sjukvårdskort för studerande får medicinskt nödvändig sjukvård för samma kundavgift som kommuninvånarna om personen har det intyg från Storbritannien som temporärt ersätter det europeiska sjukvårdskortet (provisional replacement certificate).

Under övergångsperioden för utträdet ur EU, dvs. till utgången av 2020, kan en person som vistas i Finland temporärt intyga sin rätt till medicinskt nödvändig sjukvård genom att visa sitt pass eller det europeiska sjukvårdskortet.

Ytterligare information

Sirkku Jyrkkiö, medicinalråd, tfn 0295 163 367 
Tuomas Leppo, specialsakkunnig, tfn 0295 163 120 ([email protected])
 

Tillbaka till toppen