Hyppää sisältöön
Media

Kuntainfo: Brexit ja Ison-Britannian uudet eurooppalaiset sairaanhoitokortit

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 9.12.2020 12.19
Uutinen

Iso-Britannia ottaa käyttöön uusia eurooppalaisia sairaanhoitokortteja EU-eron myötä. Uusia kortteja on kahdenlaisia. Niitä käyttävillä henkilöillä on oikeus saada lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa Suomessa samoilla asiakasmaksuilla kuin kunnan asukkaat. Kortit tulevat käyttöön 1.1.2021.

Ison-Britannian myöntämään eurooppalaiseen sairaanhoitokorttiin voivat olla oikeutettuja Isossa-Britanniassa sairausvakuutetut, jotka asuvat tai työskentelevät EU:ssa, EU:ssa opiskelevat opiskelijat opiskelunsa keston ajan ja Isossa-Britanniassa ennen siirtymäkauden päättymistä asuvat EU:n kansalaiset. 

Jos Isosta-Britanniasta tuleva henkilö ei ole ennen Suomeen tuloaan ehtinyt saada uutta ”Citizens Rights” –korttia tai opiskelijoiden eurooppalaista sairaanhoitokorttia, hän saa lääketieteellisesti välttämätöntä hoitoa kuntalaisen asiakasmaksulla, jos Iso-Britannia on myöntänyt hänelle väliaikaisen korvaavan todistuksen (provisional replacement certificate).

EU-eron siirtymäkauden ajan eli vuoden 2020 loppuun saakka Suomessa tilapäisesti oleskeleva henkilö voi osoittaa passilla tai eurooppalaisella sairaanhoitokortilla oikeutensa lääketieteellisesti välttämättömään sairaanhoitoon.

Lisätietoja

lääkintöneuvos Sirkku Jyrkkiö p. 0295 163 367 
erityisasiantuntija Tuomas Leppo p. 0295 163 120 ([email protected])
 

Sivun alkuun