Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Reformen av trafikförsäkringslagen minskar regleringen och ökar konkurrensen

Social- och hälsovårdsministeriet
2.12.2016 10.04
Nyhet

Trafikförsäkringslagens nya klarare bestämmelser förbättrar både försäkringstagarnas och de skadelidandes ställning och rättigheter. Reformen anknyter särskilt i fråga om avregleringen av bonussystemet för försäkringspremier till regeringens arbete att avveckla normer. Syftet är att genom de nya prisstrukturerna erbjuda kunderna fler alternativ och således också öka konkurrensen på försäkringsmarknaden. Den nya lagen träder i kraft 1.1.2017.

Enligt direktör för försäkringsmarknadsenheten Hannu Ijäs syns avvecklingen av normer i praktiken i det att lagberedarna noggrant har gått igenom alla bestämmelser och begrundat om de är behövliga. Antalet bestämmelser minskar något eftersom överlappningar och annan onödig lagstiftning har avlägsnats från propositionen. Det som ändå är viktigare än att jämföra antalet normer, är huruvida de förändringar som har gjorts främjar de målsättningar som man har kommit överens om. 

Social- och hälsovårdsministeriet deltar i arbetet att avveckla normer. Avvecklingen av normer är ett av regeringens spetsprojekt. Projektet har som mål att underlätta företagens verksamhet och medborgarnas vardag och därigenom öka Finlands konkurrensförmåga och produktivitet. Projektet syftar även till att förbättra lagstiftningens effektivitet och en ändring av lagstiftningskulturen. Kommunikationsminister Anne Berner ansvarar för projektet för avveckling av normer.

Ytterligare information:

Hannu Ijäs, direktör, tfn 0295 163248, [email protected]

Tillbaka till toppen