Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Hälsosäkerheten vid gränserna: Uppdateringar i förteckningen över lågriskländer

Social- och hälsovårdsministeriet
22.7.2021 14.34
Pressmeddelande
Covid-19

Statsrådet har godkänt en ändring av förordningen som gör det möjligt att komma till Finland utan de hälsosäkerhetsåtgärder som anges i lagen om smittsamma sjukdomar

Av dem som kommer till Finland från ett land eller ett område där incidensen av covid-19 eller förekomsten av virusvarianter inte medför någon särskild risk för spridning av epidemin krävs inget intyg över att de har blivit vaccinerade med en covid-19-vaccinationsserie eller att de har genomgått coronavirussjukdom inom de senaste sex månaderna eller covid-19-test. Förordningen trädde i kraft den 12 juli 2021.

Till följd av den ändrade epidemisituationen har det nu gjorts ändringar i förordningen. Malta stryks från förordningen på grund av att den epidemiologiska situationen i landet har försämrats. Till förteckningen fogas Slovakien och Taiwan, där epidemiläget har förbättrats. 

Länder enligt statsrådets förordning från vilka det inte krävs ett coronaintyg eller ett covid-19-test då man anländer till Finland är Australien, Hongkong, Island, Israel, Kina, Macao, Polen, San Marino, Singapore, Slovakien, Taiwan, Nya Zeeland och Vatikanen samt kommunerna Storfjord, Kåfjord, Nordreisa, Kautokeino, Karasjok, Tana, Nesseby och Sør-Varanger i Norge. Den ändrade förordningen börjar gälla den 26 juli 2021.

Förordningen ändras ifall epidemiläget i länderna och områdena förändras.

Ytterligare information: 

Maija Neva, jurist, tfn 0295 163 073, [email protected]
Paula Tiittala, överläkare, tfn 0295 163 744, [email protected]

Tillbaka till toppen