Hoppa till innehåll
Media

Åland tar i bruk begränsningarna för områden med samhällsspridning

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 3.12.2021 11.27
Pressmeddelande 386/2021

Statsrådet har ändrat den förordning som begränsar förplägnadsrörelsers verksamhet med anledning av coronaepidemin. För att förhindra att epidemin sprids tas nödvändiga begränsningar i fråga om förplägnadsverksamhet i bruk i landskapet Åland.

Ändringen av förordningen träder i kraft söndagen den 5 december kl. 24.00.

Begränsningarna för områden med samhällsspridning gäller förplägnadsrörelser i landskapen Egentliga Finland, Satakunta, Päijänne-Tavastland, Österbotten, Södra Österbotten, Mellersta Österbotten, Norra Österbotten, Birkaland, Nyland, Kymmenedalen, Egentliga Tavastland, Södra Karelen och Mellersta Finland samt i Länsi-Pohja sjukvårdsdistrikt och Rovaniemi stad från den 4 december kl. 24.00, och i landskapet Åland från den 5 december kl. 24.00.  

Serveringen av alkohol ska upphöra i alla restauranger kl. 17.00, och restaurangerna får hålla öppet för kunder kl. 05.00-18.00. Alkoholdrycker som sålts innan serveringen av alkohol upphör ska förtäras inom en timme efter serveringstidens slut. Att servera alkoholdrycker efter kl.17.00 är tillåtet endast genom att använda coronapasset. 

Förplägnadsrörelser som inte serverar alkoholdrycker får hålla öppet kl. 05.00-01.00. Till exempel snabbmatställen och caféer kan hålla öppet som förut. Även barer och restauranger får hälla öppet kl. 05.00-01.00 om de inte serverar alkoholdrycker. 

Förplägnadsrörelser vars huvudsakliga verksamhet är servering av alkohol får använda endast hälften av kundplatserna inomhus och utomhus. Övriga förplägnadsrörelser får endast använda 75 procent av kundplatserna inomhus. Begränsningarna av kundplatserna gäller dock inte landskapet Åland. 

Alla kunder i restaurangens lokaler inomhus ska ha en egen sittplats vid ett bord eller en motsvarande bordsyta.

Som ett alternativ till de ovannämnda begränsningarna kan aktören kräva att kunderna ska ha coronapass.

Begränsningarna för förplägnadsrörelser i landets övriga områden från den 5 december kl. 24.00

Här gäller inga särskilda begränsningar i fråga om antalet kunder eller serverings- och öppettiderna.

De allmänna kraven på hygien och avstånd mellan kunder gäller i alla områden.

Undantagen från begränsningarna ändras inte

Begränsningarna i förordningen gäller inte personalrestauranger eller försäljning av mat som avhämtas. Begränsningarna i fråga om öppettiderna gäller inte ombord på fartyg och luftfartyg som går i trafik mellan Finland och utlandet eller utomlands, och inte heller förplägnadsrörelser som finns i anslutning till distributionsstationer för flytande bränsle.

Ytterligare information:

Ismo Tuominen, regeringsråd, social- och hälsovårdsministeriet, [email protected] 

Regionförvaltningsverken svarar på frågor om det praktiska genomförandet av begränsningarna.

Tillbaka till toppen